Header Ads Widget

Oroszország pénzügyi helyzete jobban néz ki, mint a Nyugaté



Annak ellenére, hogy az orosz gazdaság az ukrajnai orosz katonai művelet kezdetén szankciókkal sújtott, úgy tűnik, hogy a Nyugat gazdasága a tervezett cél helyett a szankciók nagy részét veszi át.

Pénteken az orosz központi bank 3%-kal (20-ról 17%-ra) csökkentette a kamatokat. És bár oroszországi gazdasági aktivitás csökkent, az ipari termelés márciusban 4,5% -kal nőtt. Az orosz miniszterelnök azt mondta, arra számít, hogy a szankciók okozta ellátási problémák a következő 6-12 hónapban megoldódnak. Az infláció 14,7%, de a központi bank szerint ennek az inflációs impulzusnak a legrosszabbja véget ért; a bankbetétek növekedtek, és a pénzügyi stabilitás helyreállt.

Még a londoni Financial Times is megjegyzi, hogy az orosz "pénzügyi szektor a szankciók kezdeti áradata után találja meg a lábát". És Oroszország olaj- és gázeladásai - márciusban több mint napi 1 milliárd dollár - azt jelentik, hogy továbbra is külföldi jövedelmeket halmoz fel, amelyek segítenek kompenzálni a Nyugat által lefoglalt tartalékokat. A dolgok jelenlegi állása szerint (azaz az EU energiaimportjának teljes tilalmának megtiltása) Oroszországnak képesnek kell lennie arra, hogy rövid időn belül pótolja a lefoglalt tartalékokat.

Úgy tűnik, hogy a hazai bankszektor is stabilizálódott. A jegybanki likviditás iránti igény jelentősen elhalványult, és a kereskedelmi bankszektor egésze hamarosan többletbetétekkel rendelkezhet a CBR-nél, jegyzi meg a Financial Times, idézve a Nemzetközi Pénzügyi Intézet elemzését.

Tehát, ellentétben a G7 azon várakozásával, hogy a nyugati szankciók összeomlasztják az orosz gazdaságot, az FT azt mondja: Úgy tűnik, hogy Oroszország pénzügyi rendszere kilábal a kezdeti szankciós sokkból." További részletek



 KAPCSOLÓDÓ CIKKEK! 


Van mitől rettegni! A Moszkva cirkáló elleni támadás Ukrajna és a nyugati országok fegyveres erőinek gondosan megtervezett közös hadművelete volt, amelynek árát mi fogjuk megfizetni. Részletek