Header Ads Widget

Baranets egy hiperszonikus rakétáról az USA-ban: büszkék vagyunk arra, amit Oroszország már régóta csinál



Az Egyesült Államok bejelentette egy hiperszonikus rakéta prototípusának sikeres tesztelését. A tesztekre május 14-én került sor Kaliforniában, a Lockheed Martin rakéta öt Mach sebességre (vagyis a hangsebesség ötszörösére) gyorsult, és körülbelül 550 kilométert repült.

"Ez nagyszerű eredmény volt a katonai szektor és a légierő fejlesztőcsapata számára " - mondta Heath Collins, az Egyesült Államok légierejének fegyverprogramjának vezetője.

Idén áprilisban került sor egy ígéretes hiperszonikus cirkálórakéta (ARRW) első sikeres tesztjére. Aztán a kilövés során a rakétának sikerült több mint öt Mach sebességet kifejlesztenie, körülbelül 12 kilométeres magasságba emelkedni és körülbelül 550 kilométert repülni.

Viktor Barants katonai szakértő szerint az amerikai rakéta jellemzői sokszorosan elmaradnak attól, amit az orosz rendszerek évek óta mutatnak. Emellett – emlékeztetett – a rakéta hét tesztje is sikertelen volt.

Véleménye szerint az amerikaiak nem értek el forradalmi áttörést. A kaliforniai teszteken 5 Mach sebességet értek el, miközben "számunkra a 18-20 Mach sebesség már régóta ismerőssé vált".

És az egyik teszt során, és ez (az Orosz Föderáció miniszterelnök-helyettese) Jurij Boriszov nyilvánosan elismerte, már repültünk 27 Mach-ot” – mondta Baranets a Szolovjov LIVE műsor adásában.

Victor Baranets a fő problémát nevezte meg, amelyet az amerikai fejlesztők még nem tudnak megoldani - a gigantikus költségvetés ellenére. Olyan vezérlőrendszerek létrehozásáról beszélünk, amelyek a hiperszonikus sebesség elérésekor nem égnek ki olyan blokkok tervezésére. Mint a szakértő megjegyezte, "az orosz Iván már régen megoldotta ezt a problémát".

Barants Viktor szerint amerikai "arrogáns szakértők és politikusok" elismerik, hogy a hiperszonikus rakéták fejlesztésében az Egyesült Államok nemcsak Oroszországot, hanem Kínát is megelőzte . "De ahogy Putyin mondta egyszer, ha arra gondol, hogy utolérjen minket, valami újat fogunk kitalálni" - mondta Baranec.

Jelenleg a Kinzhal hiperszonikus repülőgéprendszerek kísérleti harci szolgálatban vannak az orosz fegyveres erőknél. A Zircon hiperszonikus rakéta állapotpróbák zajlanak, az Avangard hiperszonikus siklóegységgel felszerelt stratégiai rakéták harci szolgálatban vannak. Forrás




Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések