Header Ads Widget

A „Sarmat” gyorsabban fog gyorsulni, mint a „Voevoda” – mondta a Stratégiai Rakéta Erők parancsnoka.



A legújabb interkontinentális ballisztikus rakéta, a „Sarmat” másfélszer rövidebb lesz, mint a „Voevoda” – mondta Szergej Karakajev, a Stratégiai Rakétaerők parancsnoka a Rosszija 24 tévécsatorna adásában.




Kifejtette, minél rövidebb a pálya aktív szakasza és a robbanófejek elválasztása a szükséges sebesség elérésével, annál jobban védi a rakétarendszert a rakétavédelmi rendszerekkel szemben.

„Ma az új rakétarendszer pályájának aktív része másfélszer alacsonyabb, mint például a Voevoda rakétarendszeré” – mondta a parancsnok.

Karakajev megjegyezte, hogy a Sarmat Avangard hiperszonikus robbanófejekkel való felszerelésre tervezték, amelyek akár 28 Mach sebességet is elérhetnek.

"A hordozóra épül, sokkal erősebb, mint az Avangard hordozója. És többek között az Avangard harci felszereléséhez készült, figyelembe véve, hogy ezek száma ezen a komplexumon nagyobb” – tette hozzá.

A Sarmat első indítása április végén történt. Az új rakétát a jelenleg hadrendben lévő Voyevoda rakéták helyettesítésére tervezték. A Krasznojarszki Területen található Uzhur rakétaalakulatban a rakétavezető ezred már készül az újrafegyverkezésre.

Amint azt a védelmi minisztérium kijelentette, a "Sarmat" a világ legerősebb rakétája a legnagyobb céltávolsággal. Megbízhatóan képes áthatolni minden meglévő és leendő rakétavédelmi rendszert, és jelentősen megnöveli Oroszország stratégiai nukleáris erőinek harci erejét. Forrás: ria.ru