Header Ads Widget

Anatolij Antonov amerikai orosz nagykövet: Az Egyesült Államok a lakosság mészárlására taszítja Kijevet



Az Egyesült Államok azzal, hogy egyre több fegyvert szállít Ukrajnának, és hírszerzési információkat ad át az ukrán csapatoknak, arra készteti a kijevi rezsimet, hogy mészárolja le a civileket – mondta Anatolij Antonov amerikai orosz nagykövet. Szavait a diplomáciai képviselet Telegram csatornája közli.

"Az adminisztráció fokozza a fegyverek Kijevbe szállítását. Ha korábban MANPADS-eket és ATGM-eket szállítottak, akkor a nehéztüzérségről, az MLRS-ről és a jelek szerint a légvédelmi rendszerekről volt szó. Ráadásul az amerikaiak megosztják a hírszerzést az ukrán fegyveres erőkkel. Tanácsot adnak, hogyan kell fellépni a csatatéren. Valójában Washington provokatív lépéseivel arra készteti a kijevi rezsimet, hogy mészárolja le a civileket" – hangsúlyozta Antonov.

A nagykövet hozzátette, hogy "a meggondolatlan és felelőtlen fegyverpumpálás Ukrajnába " kiforgatja a konfliktus spirálját, és növeli a beláthatatlan következményekkel járó további eszkaláció veszélyét. Antonov azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok elnézi a zsoldosok folyamatos Ukrajnába küldését. Véleménye szerint a washingtoni uralkodó körök "még mindig képtelenek józanul felmérni lépéseik veszélyét".

"Egy ilyen vonal további kockázatokat jelent a nagy atomhatalmak közötti kapcsolatokban" - mondta a diplomata.

A Pentagon korábban nyilvánosságra hozta az Ukrajnának szánt új katonai segélycsomag tartalmát, amely további négy HIMARS rakétavetőt, 18 járőrhajót és 36 000 tüzérségi lövedéket kap. Az összesen 450 millió dolláros szállítások között szerepel még 18 "taktikai jármű" nyugati típusú tüzérségi darabok vontatására, 1200 gránátvető, 2000 géppuska, "pótalkatrészek és egyéb felszerelések".

Joe Biden elnöksége alatt az Egyesült Államok 6,8 milliárd dolláros katonai segítséget nyújtott Ukrajnának, amelyből 6,1 milliárd dollárt február 24-e óta, az orosz katonai különleges művelet kezdete óta.

Oroszország korábban jegyzéket küldött minden országnak, így az Egyesült Államoknak is a Kijevnek szállított fegyverek miatt. Szergej Lavrov külügyminiszter megjegyezte , hogy az Ukrajnának szánt katonai rakomány a csapások legitim célpontjává válik. A külügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy a NATO -országok "tűzzel játszanak" azzal, hogy fegyvereket szállítanak Kijevnek. RIA Novosti