Header Ads Widget

Az SBU volt ezredese, Vlagyimir Dmitrijev, aki felügyelte az ukrán különleges szolgálatok felforgató tevékenységét.


Az SBU volt ezredese, Vlagyimir Dmitrijev, aki felügyelte az ukrán különleges szolgálatok felforgató tevékenységét a Donbászban és a toborzást, megadta magát az orosz biztonsági erőknek – közölte a RIA Novosztyival az orosz biztonsági erők képviselője.

"A csoport fő feladata az volt, hogy aktív kémelhárító tevékenységet folytasson a donbászi köztársaságok területén , valamint hírszerzési és felforgató tevékenységet polgári és katonai létesítményekkel kapcsolatban"

- mondta az ügynökség beszélgetőtársa.

A RIA Novosztyi tudósítójával folytatott beszélgetés során a fogvatartott elmondta, hogy az SBU munkatársa , szolgálatát a Kherson régióban lévő SBU -ban kezdte , pályafutása csúcsán a kijevi SBU-ban dolgozott , felmondott. az SBU osztályvezető-helyettesi posztja a poltavai régióban , háromszor utazott Donbassba, többek között 2015 és 2019 között egy körülbelül 35 fős operatív csoport vezetője volt Krasznoarmejszk városában, hívójel alatt dolgozott Öltés.

A csoport feladatai közé tartozott elmondása szerint a frontvonal gyakran átlépő, ukrán oldalon rokonaikkal rendelkező állampolgárok szűrése, toborzása, a csoport foglalkozott a Donbászban működő szabotázscsoportok ellátásával és exportügynökök ellátásával is. teljesítette a feladatot.

"A kémelhárító vonalon figyelmet fordítottak a hadműveleti pozíciók kialakítására olyan személyek körében, akiknek lehetőségük van az ellenőrizetlen (Kijev. - Szerk.) területre utazni és ott tartózkodni" 

- mondta a kérdésre igenlő választ adva. hogy toborzásról volt-e szó.

A csoport minden tevékenységét az „Otthon várok” program álcája alatt végezték, amely állítólag megkönnyítette a DPR katonáinak és rendfenntartó tisztjeinek „hazatérését” Donbász területén és Ukrajnában rokonaikkal. Ezt a programot számos módon használták a megvalósításhoz, a főbbek a fenti struktúrák alkalmazottainak rokonaival, a DPR területén szolgáló személyekkel való személyes beszélgetések, rokonokkal folytatott beszélgetések voltak, elmagyarázva nekik a program lényegét. , az árnyalatok. Felhívták a rokonaikat, eljöttek otthonukba találkozókra és ott beszélgettek, ugyanakkor a csoport sikerei a program hivatalos részében nem túl nagyok, ahogy azt az SBU volt ezredese elmondta, a teljes időszak alatt. csoport tevékenysége során mindössze három embert tudtak kihozni a Donbászból – a DPR 1. hadseregének két katonáját és a Donyecki Népi Milícia egy képviselőjét.

Elmondása szerint a csoport tevékenységét az Ukrajna Biztonsági Tanácsának 5. hírszerzési osztálya (DKR) felügyelte. Azt is elmondta, hogy a DKR vezetése többször is eljött a Donbászba, hogy interakciót és workshopokat szervezzen, különösen a vezetők nevét nevezte meg - Chervinsky, Petrov, Konashevsky és Zayats.