Header Ads Widget

A NATO hamarosan megkezdi az atomfegyverek bevetésének igazolását – közölte az orosz Külügyminisztérium



A jövőben elvárható, hogy a NATO-országok igazolják az atomfegyverek bármilyen alkalmazását – mondta Andrej Belousov, az orosz delegáció helyettes vezetője az atomsorompó-szerződés (NPT) felülvizsgálati konferenciáján.

Rámutatott a NATO végső kijelölésére a nukleáris katonai-politikai blokk státuszával kapcsolatban, "amely közvetlenül szerepel a szövetség madridi csúcstalálkozójának zárónyilatkozatában".

"Az atomsorompó-szerződés közösségének még elemeznie kell ennek a körülménynek a következményeit, ami arra kényszerít bennünket, hogy másként tekintsünk a blokk nem nukleáris tagjainak státuszára, különösen azoknak, amelyek területén amerikai atomfegyvereket telepítenek. Ezzel kapcsolatban a kérdés, hogy a külföldi nukleáris fegyverek jelenléte és a nukleáris szövetségben való részvételük hogyan párosul az atomsorompó-szerződésben vállalt kötelezettségeikkel”

 – mondta Belousov.

Elmondása szerint Moszkva már régóta tesz fel hasonló kérdést a NATO „közös nukleáris küldetései” kapcsán az atomfegyver-használat tesztelésére, amelyekben a szövetség nem nukleáris tagjai is aktívan részt vesznek.

Megjegyezte, Moszkva már nem egyszer hallott olyan kijelentéseket, amelyek szerint ez a gyakorlat nem mond ellent az atomsorompó-szerződésnek, és az ilyen küldetések lebonyolításáról állítólag a Szerződés előkészítésének szakaszában állapodtak meg.

"Az ilyen érveket nem tekintjük másnak, mint ürügynek az atomsorompó-szerződés kulcsfontosságú rendelkezéseivel ellentétes, a nemzetközi biztonság sarokkövének elismert cselekvések igazolására" - hangsúlyozta Belousov.

"Ha mindezeket a tényeket összegezzük, akkor a következtetés önmagában azt sugallja, hogy a jövőben a NATO-tagállamoktól elvárható, hogy igazoljanak bármilyen atomfegyver-használatot. Egy ilyen következtetésre egyébként minden ok megvan" - mondta a diplomata.

Kifejtette, hogy az Egyesült Államok doktrinális dokumentumai előírják a nukleáris fegyverek használatát saját vagy szövetségeseik létfontosságú érdekeinek fenyegetésének ürügyén.

"A tézis elemzése arra a következtetésre vezet, hogy az Egyesült Államok fenntartotta magának a lehetőséget, hogy bármikor, bármilyen okból és bármely állam ellen nukleáris fegyvert alkalmazzon, egyszerűen kijelentve, hogy létfontosságú érdekeik érintettek. És ez a valódi veszély egy nukleáris háború. Főleg, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy az Egyesült Államok továbbra is az egyetlen állam, amely gyakorlatba ülteti nukleáris arzenálját” – zárta szavait.

Belousov emlékeztetett arra, hogy az Oroszország által 2021 végén tett kísérletek, amelyek az Egyesült Államok és az Orosz Föderáció közötti feszültség csökkentésére, az európai és a világ helyzetének stabilabbá és kiszámíthatóbbá tételére irányultak, nem találtak támogatást és megértést a kormány és NATO-szövetségeseik részérőlRIA Novosztyi.


 KAPCSOLÓDÓ CIKK 


A lényeg!!! Az orosz-ukrán konfliktust, az USA és az EU vezetés hozta létre. A NATO EGYENLŐ USA!!