Header Ads Widget

Nyolc embert vettek őrizetbe a krími hídon elkövetett terrortámadás miatt indult büntetőeljárásban



Nyolc embert vettek őrizetbe a Kercsi-szoroson átívelő hídon elkövetett terrortámadás miatt indult büntetőeljárásban, közülük öten oroszok, három ukrán és örmény állampolgár - jelentette az FSZB Public Relations Center.

"A krími híd elleni terrortámadás szervezője az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatósága, vezetője Kirill Budanov, alkalmazottai és ügynökei voltak. A robbanószerkezetet tekercsekben, építőipari polietilén fóliával álcázták 22 raklapon, összesen összesen 22 770 kilogramm súlyú” – áll a sajtóközleményben.



Augusztus elején a rakományt a kijevi Translogistic UA LLC és a bolgár Baltex Capital SA között 2022.02.08 .

Bulgáriából a grúz Poti kikötőbe , majd Örményországba tartott. Ukrajna állampolgárai Cyurkalo Mihail Vladimirovich, Kovács Denis Olegovics, Solomko Roman Ivanovich, Grúzia állampolgárai Inosaridze Sandro, egy "Levan" nevű bróker és egy örmény állampolgár, Artur Terchanyan vettek részt az átutalásban.



Szeptember 29. és október 3. között a jereváni Transalliance terminálon az EAEU szabályai szerint vámkezelésre került sor , és az okmányokat megváltoztatták. Most a feladó LLC "GU AR GROUP" (Örményország, Alaverdi), a címzett pedig LLC "Leader" ( Moszkva ).

Egy Grúziában nyilvántartásba vett DAF teherautón a rakomány október 4-én lépte át az orosz-grúz határt a Felső-Lars-i ellenőrzőponton, majd két nappal később egy armaviri nagykereskedelmi bázison szállították ki és rakták ki.

Október 7-én R. Solomko ukrán állampolgár, Vlagyimir Vasziljevics Zlob és öt másik orosz állampolgár közreműködésével ismét megváltoztatták a rakomány okmányait. Feladóként az Uljanovszki TEK-34 LLC -t jelölték meg, címzettként pedig egy nem létező krími céget jelöltek meg.

Ugyanezen a napon a raklapokat bepakolták az 1971-es születésű Jusubov Mahir orosz állampolgár kamionjába, aki Szimferopolba indult, majd 2022. október 8-án 6 óra 3 perckor a krími hídon átkelve robbanás történt. – közölte az FSZB.

A rakomány mozgását a teljes útvonalon az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának egyik alkalmazottja irányította, aki "Ivan Ivanovics" néven mutatkozott be a rendszer résztvevőinek. A műveletek koordinálásához egy virtuális névtelen számot, valamint egy kremencsug-i lakoshoz, Szergej Andreicsenkohoz regisztrált telefont használt.

Október 8-án kora reggel felrobbant egy teherautó a krími hídon , ami után egy elhaladó vonat hét üzemanyagtartálya kigyulladt. Két autó fesztávja részben összeomlott, de a híd ívtartói nem sérültek. Négy embert öltek meg, köztük egy moszkvai bírót.