Header Ads Widget

Oroszország kész újraindítani a gázszállításokat az Északi Áramlat 2 gázvezeték egyik, még működő szakaszán keresztül



Oroszország kész újraindítani a gázszállításokat az Északi Áramlat 2 gázvezeték egyik, még működő szakaszán keresztül

– jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az idei Orosz Energiahét nemzetközi fórumon.

Hozzátette: Oroszország mindig teljesíti kötelezettségeit, és ez különbözteti meg őt a nyugati országoktól.

Oroszország készen áll a szállítások megkezdésére. A labda az EU térfelén pattog. Ha akarják, akkor csak meg kell nyitniuk a csapot

– fogalmazott Putyin.

Az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeket több mint két hete érte négy robbanás, amelyek következtében a két vezetékpár három vezetékén keletkeztek károk. Putyin szerint a gázvezetékeket ért támadások célja „az egész európai kontinens energiabiztonságának aláásása volt. Hozzátette, a sérüléseket meg lehet javítani, de ennek csak működés és biztonsági garanciák mellett van értelme.

A Gazprom vezetője, Alekszej Miller ugyanakkor arról beszélt szerdán az Orosz Energiahét rendezvényén, hogy az Északi Áramlat helyreállítása egy évnél is tovább fog tartani és a németországi föld alatti tárolókban lévő gáz mennyisége alapján Európa nem vészeli át a telet – ez a mennyiség ugyanis csak 2-2,5 hónapra elegendő.

Miller a konferencián felszólalva az orosz elnök felhívását megismételve azt mondta, Törökországban Európa legnagyobb gázközpontját kellene létrehozni.

A Balti-tenger fenekén fekvő Északi Áramlaton elvesztett tranzitmennyiséget a Fekete-tenger térségébe is áthelyezhetnénk, és így az üzemanyagunk, a földgázunk Európába történő szállításának fő útvonalai Törökországon keresztül haladnának, Törökországban létrehozva Európa legnagyobb gázcsomópontját, ha természetesen partnereink érdekeltek ebben és gazdaságilag is megvalósítható

– ismertette terveit Putyin.

Az orosz elnök továbbá az egekbe szökő energiaárakra is kitért beszédében: elmondta, Moszkvának semmi köze ahhoz, amivel az európaiaknak ezen a télen szembe kell nézniük – álláspontja szerint a Nyugat a hibás a globális energiaválságért. Hangsúlyozta, az emelkedő energiaköltségekért a legszegényebb országok fizetik a legnagyobb árat.


Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov)