Header Ads Widget

A rendőrség őrizetbe vette az isztambuli istiklali robbantás gyanúsítottját


Soylu török ​​belügyminiszter szerint az első értékelések szerint a PKK/PYD terrorcsoport áll a halálos támadás mögött.

Őrizetbe vették azt a gyanúsítottat, aki elhelyezte a robbanást okozó bombát Isztambul történelmi Istiklal utcájában – közölte Szulejmán Soylu török ​​belügyminiszter.

"A bombát elhelyező személyt az isztambuli rendőrség őrizetbe vette. Ezt megelőzően még körülbelül 21 embert vettek őrizetbe" - mondta Soylu.

A Türkiye Fuat Oktay alelnöke szerint a vasárnapi robbantásban legalább hat ember meghalt, további 81-en pedig megsebesültek.

Fahrettin Koca török ​​egészségügyi miniszter később azt mondta, hogy a feltételezett terrortámadás során megsebesült 81 ember közül 39-et kiengedtek a kórházból. "A 42 sebesült közül öten az intenzív osztályon vannak, közülük kettő kritikus állapotban van" - mondta Koca.

A robbanásban négy nő, köztük egy kilencéves kislány és két férfi meghalt.

A robbanás helyi idő szerint (1320 GMT) délután 4 óra 20 perc körül történt Isztambul Beyoglu kerületében.

A felvételen mentők, tűzoltóautók és rendőrök láthatók a helyszínen. A rendőrcsapatok biztonsági intézkedéseket hoztak a robbanás helyén. 

A közösségi média felhasználói azt mondták, hogy az üzleteket bezárták, és a sugárutat bezárták.




"Az eredmények azt mutatják, hogy a PKK/PYD áll a támadás mögött"

Ali Yerlikaya isztambuli kormányzótól származó első információk alapján Recep Tayyip Erdogan elnök azt mondta, hogy a robbanás terrorcselekmény lehet.

"Helytelen lenne azt állítani, hogy ez kétségtelenül terrortámadás, de a kezdeti fejlemények és a kormányzómtól kapott első értesülések szerint terrorszagú" - mondta Erdogan.

A támadásról Bekir Bozdag igazságügyi miniszter azt mondta, hogy egy nő több mint 40 percig ült az egyik padon az utcán, és a robbanás néhány perccel azután történt, hogy felkelt.

"Két lehetőség van. Vagy egy önrobbanó mechanizmus van a táskában, vagy valaki felrobbantotta (távirányítóval)" - mondta Bozdag.

Külön, hétfőn kora, Soylu elmondta, hogy az első értékelések szerint egy terrorcsoport hajtotta végre.

"Úgy értékeljük, hogy a parancs Kobanitól érkezett" - mondta Soylu, hozzátéve: "A korai eredmények azt mutatják, hogy a PKK/PYD áll a támadás mögött."

A PYD és az YPG a szíriai PKK politikai és fegyveres szárnyai, egy globálisan elismert terrorszervezet. Ők irányítják Kobani (Ayn al Arab) várost a régióban. 


Forrás