Header Ads Widget

Andrew Latham nemzetközi kapcsolatok professzora, Oroszországot is az új világrend megalapítói közé sorolta



Oroszország az új világrend négy nagy alapító hatalmának egyike lesz – ilyen véleményt fogalmazott meg Andrew Latham nemzetközi kapcsolatok professzora a The Hill amerikai kiadásában megjelent cikkében.

A második világháború után kialakult világszabályok csak az Egyesült Államok érdekeinek feleltek meg, de jelenleg a helyzet drámaian megváltozott - jelentette ki.

"A globális gazdaságot irányító intézmények megingatnak az ismétlődő pénzügyi válságok súlya alatt, és még az olyan stabil regionális szervezetekben is, mint a NATO és az Európai Unió, soha nem látott centrifugális erők lépnek fel, amelyek szétszakadással fenyegetnek" 

- írja Latham.

Az egyenlő erők középpontjai közötti egyensúlyt, amelynek aktualizált normákat kell létrehoznia, nagyon hosszú ideig kell kiépíteni. Az új világban – jósolja a professzor – minden ország érdekeit figyelembe veszik majd. A rendet nem Washington fogja felépíteni Washington számára; nem csak az amerikai értékeket és érdekeket tükrözi majd.

"Az új világrend olyan országok értékeit és érdekeit fogja tükrözni, mint Kína és India , sőt talán Oroszország is, ugyanolyan mértékben, mint az Egyesült Államok" 

- zárta Latham.

Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes vezetője korábban azt mondta, hogy ma Oroszország, és nem a Nyugat alakítja a jövő egyenlő világrendjét.

"Ma Oroszország alakítja a jövő világrendjét, és nem az Egyesült Államok Nagy-Britanniával vagy a sötét Kijevvel. És ez az új, egyenlő világrend fel fog épülni" 

- biztosította Medvegyev.