Header Ads Widget

Guy Verhofstadt brüsszeli politikus kijelentette, hogy Magyarországot ki kellene rúgni az unióból, és a helyére pedig Ukrajnát kéne felvenni.



Verhofstadt vágyálma jogilag sem állja meg a helyét. – Az Európai Unióból csak önkéntes elhatározás és érvényes tagállami népszavazás útján lehet kilépni – mutatott rá a Magyar Nemzet kérdésére ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője.

Hangsúlyozta: ugyanaz a helyzet, mint a vétójog eltörlésével is, azaz az uniós alapszerződés módosítása szükséges hozzá, amelyet a tagállamoknak egyhangúlag jóvá kell hagyniuk.

Emellett az unió tagállamává sem csak úgy, egyik napról a másikra válhatnak az arra vágyó országok. Ugyan Kijev június végén megkapta a tagjelölti státust, ez erősen szimbolikus. „Mindenki tudja, hogy az ukránok távol állnak a csatlakozás valódi lehetőségétől” – vélekedett Deutsch Tamás. Hozzátette: más emelet, más kávéház, más rendszer az, amiben az ukrán hétköznapok zajlanak és az, ami egy európai uniós tagsághoz kell. A csatlakozáshoz komoly kritériumoknak kell megfelelni, ezt leginkább a nyugat-balkáni országok és Törökország példáján láthatjuk, akik több éve-évtizede állnak az integráció kapujában.

Stabil demokrácia, jogállamiság megléte, működő piacgazdaság, vagy az, hogy a csatlakozni kívánó ország elfogadja az uniós jogszabályokat, ideértve az euróra vonatkozó feltételeket is

– sorolta ifj. Lomnici Zoltán a csatlakozáshoz szükséges feltételeket. „Jelenleg Ukrajna – mások mellett mértékadó makrogazdasági szakértők szerint – alkalmatlan arra, hogy az unióhoz csatlakozzon” − mutatott rá a szakértő. Hozzátette: Kijevnek számos esszenciális előfeltételnek, köztük a jogállamiságnak és működő piacgazdaságnak, kell megfelelnie. „Jelenleg az ország háborúban áll, tele bizonytalan politikai és gazdasági kérdésekkel, amely problémáknak először a megszüntetése, utána pedig a demokratikus és jogállami feltételeknek megfelelő, rendszerszintű szabályozása szükséges” − ecsetelte a szakértő.


Borítókép: Guy Verhofstadt egykori belga miniszterelnök és az Európai Parlament Liberálisok és Demokraták Szövetségének frakcióvezetője (Fotó: EPA/Julien Warnand)