Header Ads Widget

A magyar gazdaság válságközeli helyzetben van. Az ársapkák három-négy százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket – mondta a jegybankelnök



„Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van” – írja a Vg.hu  A jegybankelnök egyebek mellett erről is beszélt a parlament gazdasági bizottságának hétfői ülésén. 

„Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van” – az RTL portáljának tudósítása szerint egyebek mellett erről is beszélt Matolcsy György a parlament gazdasági bizottságának mai ülésén.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank 2021. évről szóló üzleti jelentését vezette elő a bizottságban. Felszólalásában elmondta: várakozásai szerint jövőre 15–18 százalék lesz az infláció.

Matolcsy György úgy fogalmazott, hogy megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja, és ez sokba kerül. 

Azt is megemlítette, hogy Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt.

Az MNB elnöke a saját maga kormányzati ciklusával szemben is mintha kritikát gyakorolt volna. Még 2010–2013 között volt nemzetgazdasági miniszter, erről most azt mondta, hogy „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után pedig rossz döntéseket hozott a kormány”. A legfontosabb problémák közé sorolta az energiahatékonysági beruházások elmaradását és a mezőgazdaság klímaválságra való felkészítésének hiányát. A jegybankban úgy kalkulálnak, hogy 

a teljes energiahatékonysági fordulatra 20 ezermilliárd forintot kellene költeni. 

Ez abszolút prioritás szerinte, mert „az energiahatékonyság a kiút legfontosabb eleme”.

A kormány nevében Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára egy parlamenti felszólalásában röviden reagált Matolcsy György szavaira. "A Magyar Nemzeti Banknak nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában" - idézi a Telex. Tállai András hangsúlyozta, hogy az MNB független, függetlenül végzi a törvényben meghatározott feladatát, így véleményét is teljesen függetlenül és szabadon mondhatja el akár a gazdaságpolitikáról, vagy más a világot érintő gazdasági ügyekről.

Később Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára is reflektált a történtekre. 

A hétfő a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének a napja. A jogállamiság, köszönjük szépen, jól van.

- értékelt.

Borítókép: Matolcsy György jegybankelnök (Fotó: MTI/Rosta Tibor)