Header Ads Widget

A szibériai permafroszt mélyén közel 50 000 éves vírusokat találtak. Ami különösen rémisztő, hogy ezek a kórokozók még mindig aktívak, azaz fertőzőképesek.



Kutatók egy csoportja tudományos céllal most felébresztette őket – írja egy új tanulmány.

A kutatók összesen 13 új vírust azonosítottak és élesztettek újra. Ezek kora 27 000 és 48 500 év között van, így a valaha felfedezett legősibb vírusok közé tartoznak. A vírusok egy része régen elpusztult állatok beleiben tanyázott, de akadtak olyan kórokozók is, amelyeket fagyott mamutszőrben fedeztek fel. Az állatok tetemeit az örökké fagyott talaj, a szibériai permafroszt őrizte meg.

AGGODALOMRA AD OKOT, HOGY MIUTÁN KIOLVASZTOTTÁK A VÍRUSOKAT, AZOK ÚJRA AKTÍVVÁ VÁLTAK ÉS MEGFERTŐZTÉK A KÖZELBEN LÉVŐ AMŐBÁKAT.

A most tanulmányozott vírusok csak egysejtűeket fertőznek, a kutatók szerint azonban számos olyan vírus rejtőzhet a jégben, amelyek fejlettebb organizmusokat, így az embert is megtámadhatják. És nem a vírus az egyedüli veszélyforrás. A tanulmány egyik szerzője, Jean-Michel Claverie szerint a permafrosztban található baktériumok legalább ekkora, ha nem nagyobb katasztrófát képesek előidézni.

A klímaváltozás miatt fennáll a veszély, hogy a permafroszt felenged, ezért is aktuális és sürgető tudományos feladat annak intenzív vizsgálata. Egyelőre kérdéses meddig maradhatnak aktívak a vírusok, ez ugyanis számos tényezőtől - UV-sugárzástól, hőtől, oxigéntől, gazdaszervezettől – függ.

A kutatásról részletesebben a Viruses szakfolyóiratban lehet olvasni.