Header Ads Widget

Marine Le Pen: Emmanuel Macron megbukott – A francia kormány parlamenti szavazás nélkül fogadta el a nyugdíjreformot - videó



A francia kormány parlamenti szavazás nélkül fogadta el a nyugdíjreformot, a hír hallatán a sztrájkoló szakszervezetek további akciókat jelentettek be, tüntetők jelentek meg az utcákon, a Nemzeti Tömörülés párt pedig bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen.

Merész lépésre szánta el magát Emmanuel Macron és kormánya, a mindent eldöntő alsóházi vitának elejét véve ugyanis Élisabeth Borne miniszterelnök bejelentette, hogy az Alkotmány 49.3-as cikkelyéhez folyamodik, ami azt jelenti, hogy parlamenti vita nélkül kerül elfogadásra a hatalmas ellenállást kiváltó nyugdíjreformról szóló törvény.

A bejelentés hírére Laurent Berger, a CFDT főtitkára leszögezte, hogy további mozgósításokra kell számítani a szakszervezet részéről.

Az ellenzék is azonnal reagált, a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt parlamenti frakcióvezetője, Marine Le Pen szerint Emmanuel Macron megbukott. A politikus asszony pártja bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen.

Le Pen indoklása szerint a francia lakosság túlnyomó része ellenzi a nyugdíjreformot, reményei szerint mindenki, aki a kormány által érvényesíteni kívánt törvény ellen van, meg fogja szavazni a bizalmatlansági indítványt.

A baloldali koalíció vezetője, Jean-Luc Mélenchon úgy véli, hogy a nyugdíjreformnak nincs parlamenti legitimitása. A baloldali politikus szerint a kormány döntése látványos kudarcról és az elnöki kisebbség összeomlásáról tanúskodik. Hozzátette, a szakszervezeti szövetség további megmozdulásra szólít fel és pártja erre fog összpontosítani.

A 49.3-as cikkely alkalmazásának hírére azonnal többszáz fős tömeg vonult az Alsóház épülete elé tiltakozni.

A párizsi Place de la Concorde téren is többezren gyűltek össze, különböző szakszervezetek zászlóival vonulnak az emberek, a légkör egyelőre nyugodt.



HÍREK MÁSKÉPP

https://vk.com/eltitkolttudas