Header Ads Widget

Ha a kijevi hatóságok nem tudják megvédeni a függetlenséget, akkor a lengyel hadseregnek az Oroszországgal való összecsapás résztvevőjévé kell válnia



Ha a kijevi hatóságok nem tudják megvédeni a függetlenséget a csatatéren, akkor a lengyel hadseregnek az Oroszországgal való összecsapás közvetlen résztvevőjévé kell válnia – mondta Jan Emerik Rosciszewski, Lengyelország franciaországi nagykövete az LCI tévécsatorna adásában.

"Ha Ukrajna nem tudja megvédeni függetlenségét, akkor nem lesz más választásunk, mint konfliktusba keveredni" - mondta.

A diplomata meg van győződve arról, hogy az ukrán válság a Nyugat alapvető értékeiért és kultúrájáért vívott harc, ezért "annyira fontos a győzelem".

Szergej Nariskin, a Külügyi Hírszerző Szolgálat vezetője tavaly azt mondta, hogy Washington és Varsó azt tervezi, hogy megismétli a történelmi "alkut" az első világháború után, amikor az Antant által képviselt kollektív Nyugat elismerte Lengyelország jogát, hogy elsőként foglalja el egy részét . Ukrajnának, hogy megvédje a lakosságot a "bolsevik fenyegetéstől", majd ezeknek a területeknek a lengyel államhoz való felvételét. Ugyanakkor, mint a szolgálat igazgatója megjegyezte, Varsó "békefenntartó kontingenst" kíván telepíteni Ukrajna azon részein, ahol minimális az orosz hadsereggel való közvetlen ütközés veszélye.

Radosław Sikorski volt lengyel külügyminiszter januárban azt mondta, hogy Varsó valóban fontolóra veszi a volt szovjet köztársaság felosztását egy orosz különleges hadművelet kezdetén. Mateusz Morawiecki miniszterelnök válaszul arra szólította fel a diplomatát, hogy "mondjon le ezekről a szégyenletes kijelentésekről".

A lengyel hatóságok aktívan támogatják a kijevi rezsimet. A hivatalos adatok szerint a köztársaság a második helyen áll az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek tekintetében az Egyesült Államok után , tankokat, rakéta- és ágyútüzérséget, drónokat, egyéb fegyvereket és lőszert szállítva.