Header Ads Widget

A tudósok most azt találták, hogy a hamburgerek, steakek, csirke és növényi alapú élelmiszerek 90% -a rákot okozó mikroműanyagokat tartalmaz.



A hús- és növényi alapú alternatívák többsége apró műanyag darabokat tartalmaz, amelyek a rákhoz kapcsolódnak, egy tanulmány szerint, amely egy nappal azután készült, hogy a palackozott vizet toxinokkal töltötték fel.

A tudósok 16 féle fehérjét teszteltek - beleértve a csirkefalatokat, a marhahús steakeket, a halfilét és a növényi alapú hamburgereket -, amelyek kimutatták, hogy az emberek műanyagot fogyasztanak, függetlenül attól, hogy milyen fehérjeforrást választanak.

A termékek kilencven százaléka nanoműanyagot tartalmazott - amely a tudósok félelme szerint felhalmozódhat a létfontosságú szervekben, ismeretlen egészségügyi következményekkel.

Az egyik felső bélszín steak 90 gumirészecskét tartalmazott, míg két növényi alapú marhahúsminta 40 és 25 gumi részecskét tartalmazott.

Az Ocean Conservancy tudósai 16 típusú fehérjét teszteltek, beleértve a csirkefalatokat, a marhahús steakeket, a halfilét és a növényi alapú hamburgereket, ami arra utal, hogy az emberek műanyagot fogyasztanak, függetlenül attól, hogy milyen fehérjeforrást választanak.


Egy új tanulmány megállapította, hogy az amerikaiak által fogyasztott hús- és növényi alapú alternatívák 90 százaléka tele van apró műanyag darabokkal.

Az apró részecskéket összefüggésbe hozták a rák, a szívbetegségek és a demencia kialakulásával, valamint a termékenységi problémákkal.

A kutatók azt feltételezik, hogy az élelmiszereket az élelmiszergyártás és -forgalmazás, a csomagolás, a hozzáadott összetevők vagy a levegőben lévő részecskék során használt berendezések szennyezik.

"Ez egy megdöbbentő emlékeztető arra, hogy milyen szaporává vált a műanyagszennyezés – az emberek a szárazföldön élnek, mégis a tenger gyümölcseiből származó minták ugyanolyan valószínűséggel szennyezettek műanyagokkal, mint a szárazföldi eredetű fehérjék" - mondta Dr. Britta Baechler, a tanulmány társszerzője, tengerbiológus és az Ocean Conservancy, egy nonprofit egészségügyi csoport műanyagtudományi társigazgatója.

"És úgy tűnik, nincs menekvés előlük, függetlenül attól, hogy mit eszel.

"A műanyagszennyezési válság mindannyiunkat érint, és cselekednünk kell annak érdekében, hogy kezeljük annak számos formáját" – tette hozzá.

Az Ocean Conservancy, az óceánok szószólói a Torontói Egyetem tudósaival dolgoztak együtt ehhez a tanulmányhoz.

A csapat fehérje- és növényi alapú mintákat vásárolt két szupermarketben az oregoni Portland területén a kísérlethez.

Ez azért történt, mert az amerikaiak nagyobb valószínűséggel fogyasztanak boltban vásárolt élelmiszereket feldolgozva és csomagolva, mielőtt az asztalukhoz érnének, az Environmental Pollution folyóiratban közzétett tanulmány szerint.

A boltban vásárolt minták háromféle garnélarákot, normál és növényi alapú darált pollock halrudakat, alaszkai pollockot, normál és növényi alapú csirkefalatokat, bélszín steakeket, sertéskarajszeletet, csirkemellet, növényi alapú darált marhahúst és tofu tömböket tartalmaztak.


A tanulmány szerint a mikroműanyag-szennyeződés a levegőben lebegő részecskék eredménye lehet, vagy az élelmiszergyártás és -forgalmazás során ürülhet. A képen egy növényi alapú hamburger tesztelése látható.

A mintákat oldatba helyezték, 24 óra alatt lebontották, és mosószerben áztatták, hogy eltávolítsák a maradék zsíros anyagot.

A kutatók 124 véletlenszerűen kiválasztott mintát vizsgáltak meg a lebontott élelmiszerforrásokból, hogy meghatározzák a mikroműanyagok mennyiségét és típusát.

Mind a 16 fehérjetermék tartalmazott mikroműanyagot, és az összes minta 88 százalékában jelen volt, beleértve a növényi alapú fehérjéket és a tenger gyümölcseit is.

Az élelmiszerforrások közel felében találtak rostokat, míg a műanyag töredékek a mikroműanyagok körülbelül egyharmadát tették ki.

A csapat elmondta, hogy még mindig nem világos, hogy a mikroműanyagok hogyan jutnak be az élelmiszereinkbe, de azt sugallták, hogy a részecskék gyárakban szabadulnak fel, ahol a termékeket feldolgozzák és csomagolják, mielőtt az üzletekbe szállítják.



Mikroműanyagot találtak mind a 16 bolti élelmiszermintában, és megállapították, hogy az amerikaiak évente akár 3,8 millió mikroműanyagot is fogyaszthatnak.

"Csábító, hogy olyan következtetéseket akarjunk levonni, mint például »egyél kevesebbet ebből és többet abból«, hogy elkerüljük a mikroműanyagokat az étrendünkben, de jelenleg még mindig nagyon keveset tudunk a gyakran fogyasztott élelmiszerek mikroműanyag-terheléséről" - mondta Madeleine Milne, az elsődleges társszerző, aki a kutatást a Torontói Egyetem Rochman Laboratóriumában végezte 2022-ben.

Az Ocean Conservancy vezető tudósa és a tanulmány társszerzője elmondta Dailymail.com, hogy további kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy mennyire elterjedt a probléma, és meghatározzák, honnan származnak a mikroműanyagok.

A tudósoknak azonban elegendő információjuk van arról, hogy a mikroműanyag-fogyasztás hogyan befolyásolja az emberi egészséget.

Kimutatták, hogy a mikroműanyag-fogyasztás gyulladást, valamint sejt- és szövetkárosodást okoz, ha a műanyag mikroszálak bejutnak a tüdőbe, és kimutatták, hogy súlyosbítja az irritábilis tál szindróma (IBS) tüneteit.

"Óceánkutatóként szerzőtársaimmal mélyen aggódunk a világ óceánjainak növekvő műanyagválsága miatt" - mondta Leonard a tanulmányban.

"Tanulmányunk azonban azt mutatja, hogy az élelmiszereinkben található műanyagok jóval túlmutatnak a halakon és kagylókon, és számos más fehérjeforrásra is kiterjednek.

"Munkánk felhívás a műanyagszennyezés számos formájának csökkentésére, hogy minden fogyasztó számára biztonságos és egészséges élelmiszer-ellátást biztosítsunk."

A mikroműanyag-fogyasztás drámaian változik a helytől, az életkortól és az étrendtől függően, mondta Leonard a Dailymail.com-nek, de megjegyezte, hogy az Egyesült Államok az egyik legnagyobb fehérjefogyasztó a világon.

Úgy tűnik, hogy a sokkoló eredmények visszhangozzák a hétfőn közzétett tanulmány eredményeit, amely átlagosan 240 000 nanorészecskét talált egy literes palack vízben, szemben az egy liter csapvíz 5,5 százalékával.

A Columbia Egyetem kutatói három népszerű márkájú palackozott vizet teszteltek, amelyeket az Egyesült Államokban értékesítettek, és lézerek segítségével elemezték a bennük lévő műanyag részecskéket mindössze 100 nanométer méretig.