Header Ads Widget

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén közölte, hogy Sulyok Tamást javasolják államfőnek.



 – Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasoljuk államfőnek – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok Balatonalmádiban tartott kihelyezett frakcióülésén. 


Mint mondta, február 26-án dönt az Országgyűlés a korábbi államfő lemondásáról. Kiemelte, hogy a jelölési folyamat attól is függ, hogy az ellenzéki pártok állítanak-e jelöltet, és annak fényében lehet majd a választás időpontját meghatározni.

A frakcióvezető bejelentette azt is, hogy Deutsch Tamást javasolják a Fidesz–KDNP európai parlamenti listavezetőjének.

Kocsis Máté kitért arra is, hogy ma nem jogerősen elítélték Varju Lászlót. Leszögezte, hogy a kormánypárt elvárja, hogy Varju a mai nappal haladéktalanul távozzon a magyar közéletből. – Az elmúlt időszakban is volt egy hasonló ítélet Fekete-Győr András ügyében, ő is távozzon a magyar közéletből – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Szigorítják a gyermekvédelmi törvényeket

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy régóta dolgoznak a gyermekvédelmi törvény második részén. Emlékeztetett, hogy a korábbi gyermekvédelmi törvényt nem támogatta a baloldal. Jelezte, hogy húsz törvény módosítására tesznek majd javaslatot, és miután nincs minden kérdésben döntés, ezért most csak a biztos részeket ismertette.

Kocsis Máté elárulta, javasolják, hogy 18 éven aluliak sérelmére elkövetett bűncselekmények ne évüljenek el soha, továbbá ne legyen lehetőség a szabadlábra helyezésre a büntetési tétel lejárta előtt, az alaptörvény pedig ki fogja zárni, hogy kegyelemben részesülhessenek az ilyen bűncselekményeket elkövetők. Azt is javasolják, hogy az ilyen elkövetők soha többé ne kaphassanak erkölcsi bizonyítványt.

– Gyermekvédelmi szakemberek és munkatársak segítségével készült a tervezet. Világos és tiszta szabályok lesznek a gyermekvédelemben. Egészen biztos, hogy Brüsszelnek nem fog tetszeni az új gyermekvédelmi törvény, így újabb vegzatúrára lehet számítani – válaszolta újságírói kérdésre Kocsis Máté.

Gyurcsány Ferenc kijelentése tűrhetetlen és primitív

Kocsis Máté a sajtótájékoztatón elmondta: meg fogják nyerni az EP-választást. A frakcióvezető szerint a jelenlegi brüsszeli vezetés csalódást okozott, a járványhelyzetben és a háború miatt is hibás döntéseket hoztak, az elhibázott szankciók inflációt okoztak, de például rossz döntéseket hoztak a migráció és az LMBTQ-propaganda ügyében is.

– Változás kell Brüsszelben, ezt el kell mondani az embereknek, és ennek megfelelően jó eredményt kell elérni az európai parlamenti választáson – tette hozzá. 

Arról, hogy ki veheti át Sulyok Tamás helyét az Alkotmánybíróságban, Kocsis Máté elmondta: van egy kialakult parlamenti rend, aszerint járnak majd el, és választják meg az új alkotmánybírót. A frakcióvezető elmondta, hogy a tanácskozáson javaslatot tettek a kormánypártok teljes EP-listájára, de a választmánynak még dönteni kell erről is, így egyelőre csak a listavezetőt nevezték meg. Március során minden döntést lezárnak a választásokkal kapcsolatban. 

Simicskó István hozzátette: mindenképpen szeretnék, hogy az EP-listán Hölvényi György is rajta legyen, és emellett még egy KDNP-s képviselő. Azt is megjegyezte, hogy a KDNP-s képviselők továbbra is az Európai Néppárt tagjai maradnak.

Kocsis Máté leszögezte, hogy mindent kinéz a baloldalból, ha az a kérdés, hogy megpróbálják-e kijátszani az új és szigorúbb kampányfinanszírozási szabályokat, biztos benne, mert lételemüknek tartja a külföldtől való függést.

– Tűrhetetlen, primitív Gyurcsány Ferenc bírókat és ügyészeket listázó kijelentése

– mondta egy másik kérdésre a frakcióvezető. Kijelentette, hogy hiányolja a jogvédők és a brüsszeli szereplők fellépését a bukott kormányfő jogállamellenes kijelentése kapcsán. – Tűzzel-vassal irtani fogjuk azokat az erőszakos jelenségeket, amelyeket a szélsőbaloldali terroristák, az antifák okoznak, egy percig ne legyenek nyugodtak – mondta egy másik kérdésre válaszolva Kocsis Máté.


Fotó: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (Fotó: Origó/Ladóczki Balázs)