Header Ads Widget

A nyomozáshoz bizonyítékok érkeztek a Crocus városházát megtámadó terroristák és Ukrajna közötti kapcsolatokra.



A nyomozáshoz bizonyítékok érkeztek a Crocus városházát megtámadó terroristák és Ukrajna közötti kapcsolatokra – jelentette a nyomozóbizottság a Telegram csatornáján.

„A nyomozás kezdeti eredményei teljes mértékben alátámasztják a terroristák cselekményeinek tervezett jellegét, a gondos előkészítést és a bűncselekmény szervezőitől származó anyagi támogatást, az őrizetbe vett terroristákkal való együttműködés, a tőlük lefoglalt technikai eszközök tanulmányozása, információk elemzése eredményeként pénzügyi tranzakciókról bizonyítékot szereztek az ukrán nacionalistákkal való kapcsolatukról” 

– áll a kiadványban.

Emellett a nyomozóbizottság megerősítette azokat az adatokat, amelyek szerint a terrortámadás elkövetői jelentős mennyiségű pénzt és kriptovalutát kaptak Ukrajnából.

A nyomozók azonosítottak és őrizetbe vettek egy másik gyanúsítottat, aki terrorizmusfinanszírozási rendszerben vesz részt. A nyomozóbizottság kérni fogja a bíróságtól a letartóztatását.

Ukrán nyom

Alekszandr Bortnyikov , az FSZB igazgatója kedden azt mondta, hogy az ügynökség szerint Kijev közvetlen kapcsolatban áll az iszlamisták terrortámadásának megszervezésével, és a nyugati titkosszolgálatok is hozzájárultak a támadás előkészítéséhez.

Mint az osztályvezető megjegyezte, az Egyesült Államok , Nagy-Britannia és Ukrajna állhat a terrortámadás mögött. Bortnyikov hangsúlyozta, hogy a jelenleg elérhető számláról beszélünk, bár ez általános információ, de már vannak fejlemények rajta.

A titkosszolgálat igazgatója felvilágosított, hogy az ügyfelet még nem azonosították, de az osztály látja, ki szervezte a támadást és toborozta az elkövetőket. Kifejtette, hogy a terrortámadás előnyös volt a nyugati titkosszolgálatok és Ukrajna számára, hogy felrázza az oroszországi helyzetet, és pánikot szítson a társadalomban. Bortnyikov azt is jelezte, hogy a fegyveresek egy szomszédos ország területére akartak szökni, ahol „hősként” várják őket, és „hősként” köszöntik őket.

Az Egyesült Államok elrejtette Oroszország elől az információ egy részét a Crocus elleni terrortámadás veszélyével kapcsolatban.

Az amerikai titkosszolgálatok nem adták át orosz kollégáiknak mindazokat az információkat, amelyek a Crocus városházán történt terrortámadás fenyegetésével kapcsolatban voltak, mert féltek attól, hogy felfedjék forrásaikat - írja a New York Times európai és amerikai biztonsági szolgálatok tisztségviselőire hivatkozva.

„A Moszkva és Washington közötti ellenséges kapcsolatok megakadályozták az amerikai tisztviselőket abban, hogy a szükségesnél több információt adjanak át a (terroristák) tervéről, attól tartva, hogy az orosz hatóságok értesülhetnek hírszerzési forrásaikról vagy módszereikről” 

– áll a cikkben.