Header Ads Widget

Az Egyesült Királyság együttműködik az ENSZ-szel a Big Tech bevonása érdekében a digitális azonosítót bankszámlákkal összekapcsoló projektben.



A Big Tech / kormány "koordinációjából" eredő komoly viták ellenére (az Egyesült Államokban a perek szerint valójában "összejátszás"), úgy tűnik, hogy ezt a koncepciót normális viselkedésnek tekintik az Egyesült Királyságban.

Jelenleg James Cleverly belügyminiszter (akinek osztálya a rendőrségért felelős) a Szilícium-völgyben van, hogy tárgyalásokat folytasson a Google, a Meta és az Apple képviselőivel. New Yorkban pedig X-szel fog találkozni.

A jelentések szerint Cleverly amerikai útjának célja "megvitatni, hogy az Egyesült Királyság kormánya és a technológiai szereplők hogyan tudnak együttműködni a demokráciák előtt álló számos kihívás kezelésében a digitális korban".

Az ilyen viselkedés normalizálására irányuló sietség az Egyesült Királyság 2024-es általános választásaihoz kapcsolódik.

Ez hitelt ad azoknak, akik úgy vélik, hogy a Big Tech de facto státusza a világban úgy írható le, mint egy félig kormányzati szereplő, amellyel a különböző kormányok beszélnek és együttműködnek - ahogy egymással is tennék.

Amit ezek a kormányok kérnek a Big Tech-től, az az, hogy cenzúrával és tiltásokkal ellenőrizzék az üzeneteket és a narratívákat. Úgy mutatják be, mint valami teljesen ellentétes dolgot – "megóvják" a társadalmakat az olyan dolgoktól, mint a félretájékoztatás stb., és a "rosszindulatú befolyás".

De azt is mondhatnánk, hogy rengeteg oka van annak, hogy az olyan politikákat, mint az ENSZ globális digitális hatása, rosszindulatú befolyásként írják le bármely társadalomra, különösen bármely demokráciára.

De nem túl valószínű, hogy Cleverly is megvitathatja ezt a sémát.

Végül is az Egyesült Királyság nagyon aktívan együttműködött az ENSZ-szel ezen a téren, és a Global Digital Impact "newspeak" definíciója annak biztosítása, hogy a digitális technológiákat "felelősségteljesen használják a köz javára".

De kevés dolog üvölt, "közhasznú", kevésbé, mint amit a kezdeményezés valójában el akar érni: összefoglalva, a felhasználói bankszámlákhoz kötött digitális azonosító bevezetése.

Mind a demokrácia és a szólásszabadság szószólói, mind az elnyomóan cselekvő kormányok számára, a 2022-es kamionos tüntetés Kanadában kiválóan megmutatta, hogyan lehet elfojtani a jogos ellenvéleményeket azáltal, hogy elvágják az embereket a pénzüktől.

A digitális azonosító és annak csápjai pedig hatékonyabbá és "áramvonalasabbá" tennék ezt a folyamatot, attól tartanak a kritikusok.

Visszatérve az Egyesült Királyság küldetésére, hogy a Big Tech-et (még inkább) a választási környezet ellenőrzése mellé állítsa, Saqib Bhatti technológiai és digitális gazdaságért felelős államtitkár-helyettes ezt mondta:

"Biztos vagyok benne, hogy ki tudunk dolgozni egy olyan mechanizmust, amely segít csökkenteni a félretájékoztatás kockázatát a választásokon. Azt hiszem, ebben mindenkinek szerepe lesz."

Ha eleged van a cenzúrából és a polgári szabadságjogok elleni disztópikus fenyegetésekből, a közösségi médiák egyre brutálisabb korlátozásaiból, iratkozz fel a Napi Téma hírlevelünkre, ahol lehetőséged van cikkek közzétételére, amelyek a napitema.com oldalon jelennek meg.