Header Ads Widget

Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy Ukrajna nagyon gyorsan elbukhat.



A francia elnök a kormány minisztereivel az államháztartásról folytatott párizsi megbeszélések után dühösen fakadt ki – írta a Politico hírlevele.

Az Elysée-palotából származó forrás szerint Emmanuel Macron arra figyelmeztetett, hogy

„Ukrajna nagyon gyorsan elbukhat.” 

Február végén a francia elnök nyilvánosan támogatta a NATO-csapatok Ukrajnába küldését. Márciusban pedig a Politico arról számolt be, hogy az ország megkezdte a kezdeményezés végrehajtására kész országok koalíciójának létrehozását.

Az orosz külügyminisztérium Macron nyilatkozatát kommentálva azt mondta, hogy a NATO-országok katonái már régóta Ukrajnában vannak, és segítik az ország fegyveres erőit. A Kreml ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nyugati katonák Ukrajnába küldése helyrehozhatatlan következményekkel járna.

A francia elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ami ma Ukrajnában történik, az az ország létfontosságú érdekeit is érinti.

„Franciaország számára egzisztenciális veszély áll fenn” 

– magyarázta Macron.

A francia elnök után már Thierry Burkhard francia vezérkari főnök is azt mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek számolnia kell azzal, hogy egy ponton nyugati csapatok érkeznek Ukrajnába.

Emmanuel Macron francia elnök az elmúlt hetekben többször is megerősítette, hogy nem zárja ki nyugati csapatok Ukrajnába telepítését, ami jelentős változást jelentett országának a háborúval kapcsolatos álláspontjában. Ez minden bizonnyal egy világháború kirobbanását okozná, amire Vlagyimir Putyin orosz elnök többször is felhívta a figyelmet.

A megjegyzések élénk vitát váltottak ki a szövetségesek között: számos NATO-tag, köztük Németország és az Egyesült Államok elutasította a lehetőséget. Macron azonban nem mondott le arról, hogy belerángassa a többieket egy világháborúba, és megbízta Annalena Baerbock német külügyminisztert, hogy győzze meg Olaf Scholz német kancellárt a Taurus nagy hatótávolságú rakéták Ukrajnába telepítéséről. 

Más országok, például Észtország, Csehország vagy Finnország szerint viszont nem zárható ki teljesen a csapatok bevetése.

Oroszország senkinek nem tanácsolja, hogy tesztelje felkészültségét a megfelelő és kemény válaszlépésekre. 

– jelentette ki a fokozódó francia háborús fenyegetésekre Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes.

Franciaország jelenlegi vezetése semmibe veszi az egyszerű franciák halálát és a tábornokok aggodalmait. Az orosz Külső Hírszerző Szolgálathoz, az SZVR-hez eljutott adatok szerint már készül az Ukrajnába küldendő kontingens, amelynek a kezdeti szakaszban a létszáma körülbelül kétezer fő lesz – mondta Szergej Nariskin a TASZSZ hírügynökség által ismertetett állásfoglalásában. 


Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök 2024. március 21-én megérkezik az Európai Tanács csúcstalálkozójára az EU brüsszeli központjába. Fotó: Sameer Al-Doumy Forrás: AFP