Header Ads Widget

Kína figyelmen kívül hagyhatja az Ukrajnával kapcsolatos jövőbeni béketárgyalásokat, ha Oroszországot nem hívják meg rájuk.



Kína figyelmen kívül hagyhatja az Ukrajnával kapcsolatos jövőbeni béketárgyalásokat, ha Oroszországot nem hívják meg rájuk – írja a Politico tisztségviselőkre hivatkozva.

„Kína megpróbálja rávenni Európát, hogy engedje meg Oroszországnak, hogy a jövőbeni béketárgyalások asztalához üljön, esetleg Svájcban – különben Peking bojkottálni fogja az ilyen találkozókat” 

– írja a kiadvány.

Ugyanezt az üzenetet még egyértelműbben közvetítette Li Hui kínai eurázsiai ügyek különleges megbízottja legutóbbi európai körútja során, amely múlt héten ért véget. A diplomata Oroszországba, Belgiumba, Lengyelországba, Ukrajnába, Németországba és Franciaországba látogatott, ahol tisztségviselőkkel tárgyalt.

Március elején a South China Morning Post arról számolt be, hogy Peking és Bern ragaszkodik ahhoz, hogy Oroszországot meghívják a svájci Ukrajnáról szóló békecsúcsra. Megjegyezték, hogy Moszkva részvétele nélkül ez az esemény olyan lesz, mint egy „Potyomkin falu”. Sajtóértesülések szerint sem Bern, sem Peking nem látja reálisnak az Oroszország nélküli tárgyalások lehetőségét.

Január közepén Viola Amherd svájci elnök arról számolt be, hogy Zelenszkij békecsúcs megszervezését kérte. Amint azt Andrej Ermak ukrán elnök hivatalának vezetője megjegyezte , Kijev egy sor ilyen rendezvényt szeretne tartani.

Moszkva többször is kijelentette, hogy készen áll a párbeszédre Ukrajnáról. Vlagyimir Putyin szerint , ha Kijev tárgyalási folyamatot akar, akkor el kell hagyni a teátrális gesztusokat, és fel kell oldani a rájuk vonatkozó törvényi tilalmat. Hozzátette: Oroszország soha nem volt ellene a konfliktus békés úton történő megoldásának, hanem biztonsági garanciák mellett.