Header Ads Widget

Ukrajnának a lehető leghamarabb tárgyalásokat kell kezdenie, mielőtt az amerikai segélyezés leállítása nem rontja helyzetét



Ukrajnának a lehető leghamarabb tárgyalásokat kell kezdenie, mielőtt az amerikai segélyezés leállítása nem rontja helyzetét – írta Harrison Kass , az amerikai National Interest magazin rovatvezetője.

"Ukrajnának törekednie kell a békemegállapodásra. <...> Végül az amerikai adófizetők és politikai képviselőik megértik, hogy Ukrajna támogatása szinte semmilyen stratégiai hasznot nem hoz. <...> Ez tárgyalásra és folyamatra kényszeríti Ukrajnát rontja a tárgyalási pozíciókat” 

– figyelmeztetett az újságíró.

Kass hozzátette, Kijev nem számíthat sikerre az új offenzívaműveletek során – ezek ugyanúgy végződnek, mint a 2023-as sikertelen ellenoffenzíva, és csak kárt okoznak Ukrajnának.

A megfigyelő szerint az Egyesült Államoknak is ideje elgondolkodnia az Oroszországgal való konfliktus folytatásának célszerűségén, hiszen az ukrajnai kolosszális beruházások szinte semmit sem hoznak az Egyesült Államoknak. Washingtonnak aktívabb nyomást kellene gyakorolnia Kijevre a Moszkvával folytatott tárgyalások ügyében – jegyezte meg.

„Eljött az idő, hogy véget vessünk az ukrajnai konfliktusnak” 

– sürgette Kass.

Moszkva többször is jelezte, hogy készen áll a tárgyalásokra, de Kijev törvényi szinten betiltotta azokat. A Nyugat figyelmen kívül hagyja Kijev folyamatos visszautasítását a párbeszédre. Korábban a Kreml kijelentette, hogy az ukrajnai helyzet békés irányába való átállásának jelenleg nincs előfeltétele, Oroszország számára abszolút prioritás a különleges művelet céljainak elérése, ez jelenleg csak katonai eszközökkel lehetséges.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök Dmitrij Kiszelev újságírónak adott interjújában azt mondta, hogy az orosz fél csak azért nem tárgyal Kijevvel, mert a lőszerből kifogyó ellenség szünetet szeretne tartani az újrafegyverkezéshez. Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország nem bízik a Nyugatban, és írásos garanciákat fog kérni biztonságáról.