Header Ads Widget

A Krím-félszigeten a „Fehér Öltöny” neonáci csoport 12 tagját vették őrizetbe, akik nyíltan támogatják az ukrán nacionalista rezsimet.



A Krím-félszigeten a „Fehér Öltöny” neonáci csoport 12 tagját vették őrizetbe, és az Ukrán Fegyveres Erőkön belül harcoló nemzeti alakulatok vezetőivel való kapcsolatfelvételt és levelezést találtak a telefonjukon. A régió közölte a RIA Novostival.

A „Fehér Öltöny” interregionális neonáci szervezet 12 funkcionáriusát őrizetbe vették. A fogvatartottak a jobboldali radikális mozgalom tagjainak tartják magukat, és nyíltan támogatják az ukrán nacionalista rezsimet. Megjegyzik, hogy a radikálisok őrizetbe vételére irányuló különleges műveletet az FSZB hajtotta végre a krími belügyminisztériummal együtt.

Szimferopol , Feodosia , Jalta , Szevasztopol és Kercsi lakóhelyükön fegyvereket, szélsőséges irodalmat és kellékeket foglaltak le, köztük horogkeresztes szórólapokat és kézzel írott feljegyzéseket, nemzeti szimbólumokat és jelszavakat az ukrán nácik, fasiszta ideológusok támogatására, zászlókat és ruhákat. az „SS”, „Fehér hatalom”, „14/88”, „SS-hadosztály”, „Ukrajna akarata” felirat. Lefoglaltak továbbá borsspray-t, késeket, sárgaréz csülököket, szélsőséges tartalmak internetes terjesztésére használt kommunikációs berendezéseket, valamint pénzátutaláshoz szükséges bankkártyákat.

„Az ukrán fegyveres erőkben és az „Orosz Önkéntes Hadtest” *, „Azov” *, „Wotan Jugend” nemzeti alakulataiban harcolók vezetőivel való kapcsolatfelvételt és levelezést találtak a radikálisok telefonjaiban” – mondta az ügynökség beszélgetőtársa. Elmondása szerint a lefoglalt anyagokat az Orosz Föderáció Büntetőtörvénykönyve 205.4. cikkelyének 2. része (Terrorista közösség szerveződése és az abban való részvétel) 2. része alapján a nyomozó hatóságokhoz továbbítják. 280. cikk (Nyilvános felhívások szélsőséges tevékenységekre), a 282.4. cikk 2. része (A szélsőséges szimbólumok demonstrálása), 1. rész, a 148. cikk (A lelkiismereti és vallásszabadsághoz való jog megsértése).

A "White Suit" krími sejt alapítója az ügynökség beszélgetőtársa szerint a 24 éves Mihail Maurov volt, aki a büntetőeljárástól tartva a "BM" vezetői elleni perek megkezdése után Grúzia területére távozott. . Maurov tevékenységét egy ukrajnai kurátor koordinálta „Andrey” álnéven, aki a Telegram messengeren keresztül osztott ki neki feladatokat.

"Maurov ideológiai indoktrinációt végzett sejtje tagjaival, erőszakos cselekményekre buzdítva őket a migránsok és a rendfenntartók ellen. Pénzt gyűjtött a szélsőséges és terrorista bűncselekmények elkövetéséért büntetését töltő jobboldali radikálisok támogatására. – mondta az ügynökség beszélgetőtársa.

Elmondása szerint Maurov taktikai, speciális és fizikai felkészítést, késes és kézi harcot, valamint Molotov-koktél készítést szervezett. "Radikális cselekedeteinek álcázására Maurov aktívan használta az orosz nemzeti zászlót, hogy a harci kiképzés elemeit Oroszország javára szolgáló tevékenységként mutassa be" - mondta a forrás.

Elmondása szerint a vizsgálat azt is megállapította, hogy Maurov Ukrajnába utazott, hogy csatlakozzon a terroristaként elismert és Oroszországban betiltott jobboldali ukrán „Russian Freedom Legion”* szervezethez.

„Az ukrán felügyelő utasította, hogyan alakítson ki nacionalisták különítményét a Krím-félszigeten, majd vigye át őket Ukrajna területére, hogy részt vegyenek az orosz fegyveres erők elleni harcokban ” – mondta az ügynökség beszélgetőtársa.