Header Ads Widget

Az ICC többé nem hagyhatja figyelmen kívül a gázai népirtást.



Ha nem indítanak nyomozást a gázai népirtás ügyében, és nem adnak ki elfogatóparancsot, az pusztító hatással lehet a Nemzetközi Büntetőbíróságra.

Az elmúlt néhány hónapban a Karim Khan ügyész vezette Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) súlyos bírálatok érték, amiért nem tett semmilyen konkrét lépést a gázai népirtás bűntettének üldözésére.

Novemberben hat állampárt Dél-Afrika vezetésével bíróság elé terjesztette a palesztinai helyzetet, és cselekvésre sürgette. Ugyanebben a hónapban három palesztin jogvédő csoport közleményt nyújtott be a Nemzetközi Büntetőbírósághoz, amelyben arra kérték, hogy vizsgálja ki a palesztinai apartheid és népirtás bűncselekményeit.

Az ICC orosz tisztek letartóztatását kéri az ukrajnai infrastrukturális támadások miatt. 

Megállíthatja-e a nemzetközi igazságszolgáltatás Izraelt?

Mi lesz az ICJ Izrael elleni népirtás ügyének eredménye?

Izrael népirtást követ el Gázában?

Decemberben Khan Izraelbe látogatott, és rövid utat tett Ramallahba, ahol  röviden találkozott  izraeli bűncselekmények áldozataival. Ezt követően általános nyilatkozatot adott ki a  „bűncselekményekről szóló vádak” kivizsgálásáról, amely semmilyen módon nem utalt a Gázában elkövetett népirtás egyre több bizonyítékára.

Januárban a Nemzetközi Bíróság (ICJ) kijelentette, hogy Izrael „valószínűleg” népirtást követ el Gázában. Ez sem ösztönözte cselekvésre az ICC-t. A bíróság meg sem kísérelte megindokolni, hogy miért nem vizsgálta ki a népirtást, és miért nem adott ki elfogatóparancsot.

A múlt hónapban szervezetünk, a Law for Palestine benyújtotta az első beadványt az ICC-hez, amelyben az izraeli vezetők által a palesztin nép ellen elkövetett népirtást jellemezte. A 200 oldalas dokumentum , amelyet a világ 30 jogásza és jogkutatója készített, és több mint 15 szakértő vizsgált meg, meggyőzően alátámasztja a népirtási szándékot, valamint a bíróság által más ügyekben követett ügyészi politikát.

Ha a Nemzetközi Büntetőbíróság még egyszer nem cselekszik, azzal a kockázattal jár, hogy aláássa saját tekintélyét a nemzetközi igazságszolgáltatás intézményeként és a nemzetközi jogrendszer egészét.

A szándékot nehéz bizonyítani, de nem Gázában

Az ICC köteles azonnali lépéseket tenni Gázával kapcsolatban, tekintettel az Izrael elleni népirtás vádjait alátámasztó rengeteg bizonyítékra. Beadványunk rávilágít erre a valóságra.

Beadványunkban kifejezetten a népirtás szándékára összpontosítottunk, mivel ezt tartják a legnehezebben bizonyítható szempontnak egy népirtás esetében.

Rámutatunk a számos kijelentésre, köztük Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Issac Herzog elnök, Yoav Gallant védelmi miniszter, valamint a Knesszet tagjai, valamint a nyilvánosság tagjai által tett kijelentésekre, amelyekben a népirtás szándéka látható. További bizonyítékként hivatkozunk arra az adatbázisra is, amelyet több mint 500 izraeli népirtásra való felbujtásról állítottunk össze.

Míg a nyilatkozatok jelentős részét képezik a népirtás bűntett szándékos összetevőjének, az előterjesztés túlmutat, és kiemeli azokat a különféle akciókat és hivatalos politikákat, amelyek ráadásul a szándékot bizonyítják. Ezek közé tartozik az egészségügyi létesítmények megcélzása, a mezőgazdasági területek és vízrendszerek szándékos lerombolása, valamint a segélynyújtás akadályozása az éhezés előidézése érdekében.

Kiemeltük a párhuzamokat is a jól dokumentált izraeli etnikai tisztogatási politika és hasonló atrocitások között a volt Jugoszláviában és Ruandában, ahol a nemzetközi büntetőbíróságok népirtás bűntettéről döntöttek.

Azzal érvelünk, hogy az izraeli kísérletek a gázai palesztin civilek „civillanítására” a szisztematikusan és pontatlanul alkalmazott emberi pajzsok állítása révén népirtási technika. Azt is felvázoljuk, hogy Izrael megsemmisíti a palesztin kultúrát, örökséget és oktatási rendszereket, az ökocid politikákat és gyakorlatokat, valamint a Gázai övezetben a hongyilkossági politikákat és gyakorlatokat, amelyek szintén a népirtási szándékot tükrözik.

Végül azt állítjuk, hogy Izrael apartheid gyakorlata olyan környezetet teremt, amely alkalmas a népirtás bűntett elkövetésére, akárcsak a náci Németország és Ruanda esetében, és hogy az izraeli törvények, amelyeket azért hoztak, hogy megvédjék vezetőit a vádemeléstől, szintén az elkövetési szándékra utalnak. fajirtás.

Ha együttesen vizsgáljuk, ezek a bizonyítékok „ésszerű alapot” adnak annak feltételezésére, hogy az izraeli vezetőknek általános népirtó szándékuk van. Ennek több mint elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy az ICC megtehesse a szükséges jogi lépéseket.

Az ICC nem hagyhatja figyelmen kívül saját népirtási ítéleteit

A kiterjedt és átfogó bizonyítékok rendelkezésre állásán túl az ICC-t az általa felállított korábbi precedensek miatt is cselekvésre kell kényszeríteni.

A Nemzetközi Büntetőbíróság megalakulása óta ésszerű alapot talált a népirtás eseteinek kivizsgálására, beleértve azokat is, amelyek sokkal kevésbé pusztítják el a polgári életet és az infrastruktúrát, mint amit Gázában jelenleg megfigyeltek.

Például a dárfúri népirtás esetében a bíróság egy 2010. júliusi határozatában helyesen állapította meg, hogy Omar al-Bashir akkori szudáni elnök elleni elfogatóparancs kiadásának küszöbe a népirtás bűntette miatt az volt, hogy „ésszerű okkal feltételezhető”, hogy a szándék létezik.

Ez a határozat a bíróság eredeti, 2009. márciusi határozatának felülvizsgálata volt, amelyben a szándékosságra következtethető küszöb volt „az egyetlen ésszerű következtetés, amit le lehet vonni”. A bíróság felülvizsgált határozatában megállapította, hogy ez a küszöb csak a tárgyalás későbbi szakaszában alkalmazható, az elfogatóparancs kiadásának szakaszában nem.

A népirtás kivizsgálásának szelleme nyilvánvaló volt az ICC-nek az ukrajnai helyzettel kapcsolatos megközelítésében is, annak ellenére, hogy nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie az orosz népirtás szándékának és tetteinek megállapítása során. Az ICC Karim Khan ügyész vezetésével egy 42 tagú nyomozócsoportot küldött Ukrajnába a teljes körű orosz inváziót követő három hónapon belül. Elég bizonyítékot gyűjtöttek össze ahhoz, hogy a bíróság eddig négy elfogatóparancsot tudjon kiadni.

Fontos megjegyezni azt az értékelést is, amelyet az ICC jelenlegi ügyésze korábbi különleges tanácsadójaként és a Dáis/ISIL (UNITAD) által 2021-ben elkövetett bűncselekményekért felelős ENSZ-nyomozócsoport vezetőjeként végzett. Az UNITAD független A nyomozás során megerősítette, hogy „egyértelmű és meggyőző bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az ISIL népirtást követett el a jazidik, mint vallási csoport ellen”.

Következtetését az ISIL ideológiája és gyakorlata alapján vonta le.

Mondanunk sem kell, hogy az izraeli népirtási szándékra és ideológiával való kapcsolatára vonatkozó bizonyítékok rendkívül bőségesek, és évtizedek óta széles körben dokumentálták őket. A cionista mozgalom kezdetben telepes gyarmati entitásként ismerte fel magát, és szükségesnek tekintette Palesztina bennszülött lakosságának felszámolását. Az elmúlt néhány hónapban a népirtási szándék és az ideológia közötti kapcsolatot több izraeli vezető is megismételte a Gázában kirobbantott erőszakra hivatkozva, leginkább Netanjahu felhívásában, hogy „emlékezz, mit tett veled Amalek”, utalva a bibliai parancsolat az amálekiták leverésére és elpusztítására.

Ezenkívül fontos megjegyezni, hogy Khan egyik elődje, Luis Moreno Ocampo volt ICC-ügyész egyértelműen kijelentette, hogy még „maga Gáza ostroma is… a népirtás egy formája”.

Ezenkívül az ENSZ-rendszer legfelsőbb hivatalos szervei és szakértői elismerték a népirtás súlyos kockázatát vagy annak valószerűségét, hogy Izrael végrehajtotta, ha nem is teljes mértékben. Az ICB ideiglenes intézkedései és további ideiglenes intézkedések mellett, amelyek egyértelműen kimondták, hogy valószínűsíthető a népirtás, számos kijelentést és figyelmeztetést hangoztattak az ENSZ különleges előadói és munkacsoportjai, az ENSZ Faji Diszkrimináció Felszámolásával Foglalkozó Bizottsága. CERD), a palesztin nép elidegeníthetetlen jogainak gyakorlásával foglalkozó bizottság (CEIRPP), valamint az ENSZ munkatársai.

Az ICC elveszti legitimitását

Mindezekből a bizonyítékokból és felismerésekből kiindulva vitathatatlan az az ügy, hogy az ICC népirtással kapcsolatos vizsgálatot hirdetett meg, és elfogatóparancsot adott ki izraeli vezetők ellen, különös tekintettel a Bashir-ügyben látott „ésszerű indokokra” vonatkozó saját szabványaira.

A palesztinok gázai népirtásának ügye ugyanolyan meggyőző, mint bármely korábban sikeres bírósági ügy – ha nem több. A népirtás bűntette miatti nyomozás kiírásának elmulasztása súlyos és hosszan tartó károsodást okoz a bíróság amúgy is súlyosan megkérdőjelezett imázsában és legitimációjában.

Egyesek még azzal is érvelnek, hogy az ICC jogtudományi öngyilkosság felé tart, aláásva a dárfúri és ukrajnai helyzet precedenseit.

Palesztina kérdése a második világháború utáni nemzetközi jogrend középpontjában áll, és nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az ICC legitimitásának folyamatos eróziója közepette a bíróságnak és ügyészének sürgősen ki kell vizsgálnia a Palesztinában kibontakozó népirtást, és elfogatóparancsot kell kiadnia az izraeli háborús kabinet ellen, ha vissza akarják állítani a globális többség hitét a globális igazságszolgáltatás intézményébe vetette.

https://www.aljazeera.com/opinions/2024/4/21/the-icc-can-no-longer-ignore-the-genocide-in-gaza

Írta:   Anisha Patel   és   Hassan Ben Imran