Header Ads Widget

Kína határozottan ellenzi a Tajvant is magában foglaló amerikai külsegélytörvény tartalmát, mivel az sérti az "egy Kína" elvét.



Kína határozottan ellenzi a Tajvant is magában foglaló amerikai külsegélytörvény tartalmát, mivel az sérti az "egy Kína" elvét, és hamis jelzést küld a szigetország szeparatistáinak - mondta Zhu Fenglian, a Kínai Államtanács Tajvani Ügyek Hivatalának szóvivője.

Az amerikai szenátus megszavazta a Washington szövetségeseinek, köztük Ukrajnának , Izraelnek és Tajvannak nyújtott külföldi segélyekről szóló törvényjavaslatot.

„A vonatkozó amerikai kongresszusi törvényjavaslat azon tételei, amelyek Tajvant is tartalmazzák, súlyosan sértik az „egy Kína” elvét és a három kínai-amerikai közös közlemény rendelkezéseit, rossz üzenetet küldenek a szeparatista Tajvan-párti függetlenségi erőknek, és mi határozottan ellenezzük. – mondta Zhu Fenglian a sajtótájékoztatókon.

Megjegyezte, hogy Kína felszólítja az Egyesült Államokat, hogy "tegyenek valós lépéseket annak érdekében, hogy teljesítsék ígéretét, miszerint nem támogatják Tajvan függetlenségét, és semmilyen módon hagyják abba Tajvan felfegyverzését".

A hivatalos kapcsolatok Kína központi kormánya és szigetországa között 1949-ben szakadtak meg, miután a Kínai Kommunista Párttal vívott polgárháborúban vereséget szenvedett Csang Kaj-sek vezette Kuomintang-erők Tajvanra költöztek. Az 1980-as évek végén újraindult az üzleti és informális kapcsolatok a sziget és a szárazföldi Kína között. Az 1990-es évek eleje óta a felek nem kormányzati szervezeteken – a Tajvani-szoroson átívelő Kapcsolatok Fejlesztéséért Pekingi Szövetségen és a Tajpej-szoroson keresztüli Exchange Alapítványon – keresztül kezdtek kapcsolatba lépni egymással.