Header Ads Widget

Kína figyelmezteti az Egyesült Államokat az "apartheid" Oroszországgal szembeni következményeire.



A Nyugat által Oroszországgal és Kínával szemben folytatott „technológiai apartheid” politika a „sötét középkorba” taszítja az emberiséget – írja a Global Times cikkírója, William Jones.

Mint a rovatvezető megjegyezte, az Egyesült Államok a dominancia megőrzése érdekében monopóliumot kíván biztosítani a legújabb fejlemények és tudományos eredmények felett. Hasonló stratégiát javasoltak a 20. század elején a Brit Birodalomban.

Ezen elképzelés szerint a szükséges technológiával rendelkező államok csak azzal a feltétellel osztják meg azokat, ha más országok szigorúan betartják Washington külpolitikai irányelveit . A cikk szerint minden állam, amely eltér ettől az irányvonaltól, kiközösítésnek és "innovatív apartheidnek" lesz kitéve.

A szerző szerint a Nyugat Oroszországtól és Kínától való elszakadási kísérletei éhínséget, járványokat és betegségeket váltanak ki Afrika és Ázsia világgazdasági rendszertől függő államaiban. Ilyen nagy szereplőkkel való együttműködés nélkül a globális fejlődés gondolata kiméraként néz ki – foglalta össze az újságíró.

Az Ukrajna demilitarizálására és elnazifikálására irányuló orosz különleges hadművelet megkezdése után számos nyugati állam jelentett be nagyszabású szankciókat Moszkva ellen a bankszektorban és a high-tech termékek területén. A Kreml gazdasági háborúnak nevezte ezeket az intézkedéseket, de hangsúlyozta, hogy készen állnak az események ilyen alakulására.