Header Ads Widget

A Világbank 1 milliárd dolláros alapot hoz létre az oltási kártyákra



Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) annak ellenére folytatja az új vagy felülvizsgált nemzetközi világjárványvédelmi megállapodás terveinek kidolgozását, hogy a nyáron több tucat, főként a nyugati világon kívüli ország tiltakozott a terv ellen.

A WHO-tagállamok többsége július 21-én a WHO Kormányközi Tárgyaló Testületének (INB) ülésén megállapodott egy olyan jogilag kötelező érvényű világjárványügyi eszköz kidolgozásában, amely "jogilag kötelező és nem jogilag kötelező elemeket egyaránt tartalmaz".

A STAT News a világjárványokra való reagálás új globális keretének létrehozásáról szóló megállapodást "a globális egészségügyre vonatkozó legmegváltoztatóbb felhívásnak nevezte azóta, hogy a WHO-t 1948-ban az ENSZ első szakosított ügynökségeként megalapították".

Eközben a Világgazdasági Fórum, az Afrikai Unió és a Világbank - amelyek 1 milliárd dolláros alapot hoztak létre a "betegségfelügyeletre" és a "jelenlegi és jövőbeli világjárványok elleni támogatásra" - saját világjárványreagálási mechanizmusokat, többek között új, több országot érintő vakcinaútleveleket dolgoznak ki.

A WHO "világjárványügyi egyezménye": mit javasoltak és mit jelentene?

Az új vagy felülvizsgált "világjárványügyi szerződés" kidolgozásáról folyó tárgyalások a világméretű világjárványokra való reagálás meglévő nemzetközi keretére, a WHO Nemzetközi Egészségügyi Szabályzatára épülnek, amely a nemzetközi jog kötelező erejű eszköze. Forrás