Header Ads Widget

Néhány hónapon belül olyan katonai konfliktus robbanhat ki, amely az egész világra kiterjed” – mondta Alekszandar Vucsics szerb elnök.



Vucsics úgy véli, hogy folyamatosan romlik a viszony a nyugati országok, valamint Oroszország és Kína közt, így pár hónapon belül egy olyan, hatalmas katonai konfliktusra kerülhet sor, melyet a második világháború óta nem láthattunk.

Arról is beszélt, hogy jelenleg minden szem arra szegeződik, hogy mit fog mondani Vlagyimir Putyin orosz elnök, hiszen ez döntően befolyásolhatja nem csupán az ukrajnai háború dinamikáját, hanem az egész világ politikai dinamikáját is.

Nem nehéz kitalálni, Putyin elnök mit fog mondani. Szerintem a különleges művelet most egy általános háborúba fog átcsapni, a kérdés csak az, hogy mik lesznek a határok

– fogalmazott Vucsics.

Kedd este érkezett a bejelentés Kreml-közeli riporterektől és újságíróktól, hogy Vlagyimir Putyin − tőle a háború kirobbanását követően szokatlan módon − beszédet fog intézni nemzete felé. A nemzetközi hírportálok egyből találgatásba kezdtek, mi is lesz majd a beszéd témája: a legvalószínűbbnek a megszállt ukrán területeken tartandó népszavazás bejelentését tartották, azonban akadtak olyanok is, akik már az általános mozgósítás és hadiállapot kihirdetését várták az orosz elnöktől. 

Utóbbi csoportba tartozott Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó is. 

Vlagyimir Putyin a teljes mozgósítás bejelentésére készül, hogy minél több sorkatonát tudjon küldeni Ukrajnába, akik megvívhatják brutális háborúját

− fogalmazott kedden Sullivan.

A beszéd bejelentését követően nagyjából két óra elteltével aztán szintén Kreml-közeli források már arról számoltak be, hogy a várva várt szónoklatra csak szerdán kerül sor. Ennek ellenére az általános mozgósításról szóló spekulációkra reagált az orosz törvényhozás alsóházának védelmi tanácsának elnöke, Andrej Kartapalov. A politikus a Parlamentszkaja Gazeta orosz lapnak nyilatkozva próbálta meg csillapítani a kedélyeket.

Az általános mozgósítással kapcsolatos félelmek teljesen megalapozatlanok

− hangsúlyozta Kartapalov. Hozzátette ugyanakkor, valószínűleg lesznek olyan területek, ahol statáriumot fognak hirdetni, azaz rögtönítélő bíróságok fognak dönteni egyes ügyekben. Ezek – elmondása szerint – az Ukrajnával határos orosz területek lehetnek.


Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök (Fotó: MTI/EPA/Andrej Csukics)