Header Ads Widget

Az olajembargó veszélybe sodorja a benzinárstopot is, ami az inflációs nyomás fokozódásához és a kibontakozó gazdasági válság mélyüléséhez vezet + videó



Az olajembargó bevezetésével az európai politikai elit a gázpiaci helyzethez hasonló problémát idézett elő, amiben a fő kérdést lassan nem az ár jelenti, hanem hogy lesz vagy nem lesz. Azáltal, hogy az unió lépésről lépésre elvágja magát a működéséhez szükséges nyersanyagoktól, évtizedek munkáját teszi tönkre – nyilatkozta Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.

Az Európai Unió szankciós politikájának eddigi legnagyobb hatású mérföldkövéhez érkeztünk. Az Oroszországgal szemben nyár elején elfogadott olajembargó hétfőn hatályba lép, és Európa lemond legnagyobb beszállítójáról, ami a háború előtt az olajigényének több mint negyedét fedezte. Ez olyan mértékű beavatkozás a gazdasági folyamatokba, amire korábban nem volt példa – ismertette közösségi oldalán a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője. Hortay Olivér szerint a lépésből Európa nem jöhet ki jól. 

A rendkívüli mennyiségű orosz olaj pótlása az egyébként is szűkös globális piacról óriási logisztikai feladat, amiben a legkisebb hiba is ellátási zavarokat okozhat. Ha ez sikerül, az uniónak akkor is mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia, mert a világpiaci olajárak sokkal magasabbak az orosz áraknál. Az olajembargó tehát csökkenti az energiabiztonságot és növeli a költségeket, ami vélhetően az inflációs nyomás fokozódásához és a kibontakozó gazdasági válság mélyüléséhez vezet majd – magyarázta a szakértő.

Ráadásul jó esély van arra is, hogy Oroszország és a nagy olajkitermelő országok nem nézik majd tétlenül az unió embargóját. A napokban az orosz miniszterelnök-helyettes Szaúd-Arábia energiaügyi miniszterével egyeztet a lehetséges válaszlépésekről. Márpedig a nagy olajkitermelők az elmúlt hónapokban sokkal inkább Oroszországhoz igazodtak, mint a Nyugathoz, ami Európának nem sok jót ígér.


Borítókép: Sarkvidéki orosz fúrótorony a Pecsora-tengeren (Fotó: Europress/AFP)


 KAPCSOLÓDÓ CIKK 


A globális pénzhatalmi elit célja világos mint a nap, a migrációs pusztítás, a családok szétverése, a nemzetállamok felszámolása, a gazdaság és az ellátó rendszerek tönkretétele, hogy az emberek olyan kiszolgáltatott helyzetbe kerüljenek, hogy rájuk tudják kényszeríteni az új világrendet, vagyis a totális kontrollt és globális diktatúrát. EZ AZ USA ÉS AZ EU JELENLEGI VEZETÉS  PROGRAMJA! Részletek