Header Ads Widget

Drog hatására ölhetett a kelenföldi rendőrgyilkos - Elmeorvosi vizsgálat vár az eddigi adatok szerint Sz. Szilárdra


Elmeorvosi vizsgálat vár az eddigi adatok szerint rendőrt ölő Sz. Szilárdra, aki csütörtökön este megszúrt három egyenruhást, majd menekülés közben azt kiabálta: „Hívjátok a rendőrséget! Ezek meg akarnak ölni!" Elképzelhető, hogy a zavart ámokfutó elmeborulást okozó drogot, kristályt fogyasztott.

Elmeorvosi vizsgálat vár a 35 éves Sz. Szilárdra, aki csütörtökön késő este Kelenföldön megszurkált három rendőrt. Az egyik rendőr, Baumann Péter kerületi körzeti megbízott a kórházban belehalt sérüléseibe, a szúrások a szívburkot érték. Két bajtársa közül az egyik combsérülést, a másik karsérülést szenvedett; utóbbi már otthon lábadozik, a combsérült rendőrt megfigyelésre bent tartották a kórházban.

A két megszúrt rendőr sérüléseivel nem törődve üldözte Sz. Szilárdot az utcán, a közeli villamosmegállóig, ahol kénytelenek voltak lábon lőni egy figyelmeztető lövés után, a támadó ugyanis nem engedelmeskedett, nem adta meg magát, sőt a láblövés után még fel is állt a földről. Az üldözésről készült lakossági videófelvételek egyikén jól hallható, hogy a támadó azt kiabálja: 

Hívjátok a rendőrséget! Ezek meg akarnak ölni!

Fogalma se volt arról, hogy mi történik vele és hogy mit tett, miért üldözik rendőrök, akiket fel sem ismert. Ez a felvétel is azokat a szemtanúkat igazolja, akik arról beszéltek a sajtó munkatársainak, hogy a férfi napok óta zavart volt. Két napja már megpróbált betörni ahhoz a szomszédhoz, akinek az ajtaját végül csütörtökön este kalapáccsal betörte. Akkor azt kiabálta, hogy valakik figyelik és hogy most rendet tesz.

A kigyúrt Sz. Szilárdot erőszakos emberként jellemzi a lakókörnyezete, aki legutóbb például akkor okozott botrányt, amikor kiderült, fizetős parkolás lesz az utcájukban. Akkor azt kiabálta: „majd kitépem az oszlopokat!”

Ez a fajta agresszivitás és az ámokfutás közbeni magatartása azt jelezheti, hogy a férfi drogot fogyasztott, méghozzá kristályt, aminek egyik jellemző hatása, hogy „kiüti” a használót, akinek fogalma sincs arról, mi történik vele.

Mindenesetre nem befolyásolja számára kedvezően a büntetőeljárást, ha droghasználattól vált agresszív ámokfutóvá. Bizonyítottság esetén éppúgy életfogytiglani fegyházra ítélhetik, mint ha az amokfutást józanul követte volna el.

Az orvosi vizsgálat egyébként a droghasználatra és az alkoholvizsgálatra is kiterjed.


Borítókép: A helyszínelők az utcán is nyomokat rögzítettek (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)