Header Ads Widget

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes: rossz véget ér a Kijev fegyverszállításával kapcsolatos játékok azok számára, akik játszanak velük.



"Nyilvánvalóan az Egyesült Államok nem csak a fő karmestere ennek az egész ukrán válságnak, hanem a fő haszonélvezője is. Washington többek között Ukrajnát tekinti hadiipari komplexuma termékeinek kísérleti terepeként, ahol különféle fegyverrendszerek és módszerek használatukat tesztelik, beleértve a modern, nagyon nagy hatótávolságúakat is, és mindezt, ahogy mondják, tesztelik az orosz fegyverekkel szembeni ellenállásra” – mondta Rjabkov.

Kifejtette, hogy az amerikaiak a katonai felszerelések szövetségesektől való visszavonásával és az ukrán hadműveleti színtérre történő „ártalmatlanításra” küldésével új, több milliárd dolláros szerződéseket kötnek az európaiakkal katonai termékeik megvásárlására.

„Ez egy olyan cinikus játék, aminek – biztosak vagyunk benne – rossz vége lesz azoknak, akik most önfeledten játszanak vele” 

– tette hozzá a miniszterhelyettes.

A héten a német kormány hosszas megbeszélések után megállapodott arról, hogy Ukrajnának szállítanak Leopard 2 harckocsit, amely a tervek szerint két zászlóalj megalakítását jelenti, és első lépésben egy 14 járműből álló század lesz a Bundeswehr készleteiből. Boris Pistorius védelmi miniszter szerint a tankok március végén érkezhetnek Ukrajnába. Joe Biden amerikai elnök azt is bejelentette, hogy kormánya három tucat amerikai gyártmányú M 1 Abra ms-t biztosít Ukrajnának. A Fehér Ház azonban később pontosította, hogy ez sok hónapig tart, esetleg az év vége előtt.

Kijevben azt mondják, hogy az ukrán fegyveres erőknek több száz tankra van szüksége. Zelenszkij szerint a katonai járművek száma és a szállítások időzítése döntő szerepet játszik.

Oroszország többször is kijelentette, hogy a nyugati katonai segítség nem tesz jót Ukrajnának, és csak elnyújtja a konfliktust, a fegyverszállítás pedig az orosz hadsereg legitim célpontjává válik – RIA Novosti.