Header Ads Widget

Az Európai Parlament vezetői blokkolják Ursula von der Leyen nyilvános ellenőrzését a Pfizer-szerződés miatt



Az Európai Parlament vezető tisztségei becsapták az ajtót Ursula von der Leyen, a Bizottság elnökének nyilvános keresztkérdései előtt a Pfizerrel kötött többmilliárd eurós vakcinaszerződés tárgyalásában játszott személyes szerepe miatt.

A múlt hónapban (https://www.politico.eu/article/mep-european-parliament-ursula-von-der-leyen-pfizer-vaccine-contract/) a parlament COVID-19-cel foglalkozó különbizottságának törvényhozói azt javasolták, hogy hívják meg von der Leyen, hogy válaszoljon a világjárvány tetőpontján aláírt, az EU legnagyobb vakcinaszerződésére vonatkozó kérdésekre. Jelenések szerint a szerződés megkötése előtt SMS-eket váltott (https://www.politico.eu/article/commission-says-cant-find-ursula-von-der-leyen-pfizer- text-doesnt-need-to/) a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával.

Az Elnökök Értekezlete (CoP) csütörtöki zárt ülésén azonban – amelyen az összes képviselőcsoport vezetői és a parlament elnöke is részt vett – a vezetők elutasították a nyilvános kérést (https://www.politico. eu/article/covid-coronavirus-to-go-or-to-go-von-der-leyens-covid-committee-dilemma/). Ehelyett úgy döntöttek, hogy megkérik von der Leyen-t, hogy a jövőben valamikor privátban válaszoljon a kérdésekre, ezzel szinte semmire hígítva a meghívást.