Header Ads Widget

Brüsszel vajon miért az Egyesült Államokkal és miért nem az európai országokkal egyezteti gazdaságpolitikai terveit?



Az Európai Bizottságnak elméletileg az Európai Unió, azaz az uniós tagállamok összességének közös érdekeit kellene szem előtt tartania. Az Egyesült Államok természetesen a szövetségesünk, de ez nem ad okot arra, hogy Brüsszel fontosabbnak ítélje véleményét a tagállamokénál – ismertette a szakértő. 

A korábbi nyilatkozatok alapján az orosz támadás meglepte az Európai Unió vezetőit. A szankciók eredeti célja pedig – a hivatalos indoklás szerint – az volt, hogy mihamarabb a háború lezárására kényszerítse Oroszországot. 

Akkor mégis hogyan lehetséges, hogy Brüsszel hónapokkal a nem várt háború kirobbanása előtt már az azt lezáró intézkedéseken dolgozott?

 – Ez nyilvánvaló ellentmondás, ami csak két módon oldható fel. Az Európai Bizottság vagy tudta, hogy háború várható, vagy a szankciók eredetileg sem a konfliktus lezárását célozták, hanem például a Nyugat és a Kelet közötti kereskedelmi kapcsolatok átalakítását. A rendelkezésre álló információk alapján utóbbi tűnik valószínűbbnek – emelte ki Hortay Olivér.

Ha Brüsszel már hónapokkal a szankciós csomagok elfogadását megelőzően készült a büntetőintézkedések bevezetésére, akkor vajon mi a magyarázat arra, hogy azokat hatásvizsgálatok nélkül, gyakran mindössze napokkal a döntéseket megelőzően bocsátotta a tagállamok rendelkezésére? 

– A brüsszeli vezetők eddig azzal indokolták a felelőtlen gyakorlatot, hogy a szankciókat minél gyorsabban be kellett vezetni és ezért nem volt idő azok kellő megalapozására. Von der Leyen új nyilatkozata azonban inkább azt a magyarázatot erősíti, hogy a szankciópártiaknak egyáltalán nem állt érdekükben bemutatni a büntetőintézkedések várható következményeit, mert úgy nehezebb lett volna azokat elfogadtatni – hangsúlyozta az üzletágvezető. 

Végezetül hozzátette: az unió vezetése súlyos válságban van. Miután sorra derülnek ki az európai parlamenti képviselőkről, hogy más országok könnyen megvásárolhatták őket, az Európai Bizottság elnöke saját Twitterén osztja meg, hogy előbb egyeztetett Amerikával, mint az uniós tagállamokkal. A posztja ráadásul csaknem teljes korábbi szankciós narratívájának ellentmond.


Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)