Header Ads Widget

A világ pénzügyi vezetői félnek a globalizmus szétesésétől. Az ok: a ukrajnai háború.



A világ megtört pénzügyi vezetői egységre törekednek Pénzügyi tisztviselők súlyos figyelmeztetéseket adtak a kereskedelem és az együttműködés fokozódó zavaraira. Írta: ZACHARY WARMBRODT

Egy nagy téma lebegett a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank e heti washingtoni ülésein: A világgazdaság a varratoknál fogva szétesik, és újra össze kell varrni.Pénzügyi tisztviselők súlyos figyelmeztetéseket adtak a kereskedelem és az együttműködés fokozódó zavaraira. Oroszország ukrajnai háborúja hatalmas fennakadást okozott a globális kereskedelemben. Az USA-Kína közötti feszültség fokozódik, csakúgy, mint a tiszta energiaiparral kapcsolatos USA-EU viszályok.

Úgy gondolom, nem túlzás azt állítani, hogy a [Kereskedelmi Világszervezet] létrehozása után csaknem három évtizeddel a szabályokon alapuló kereskedelmi rendszer válaszúthoz érkezett” 

– mondta Anabel Gonzalez, a WTO főigazgató-helyettese. Ez rávilágít arra, hogy a globális összejövetel körüli hangulatot miért nevezték „kaotikusnak”, „szakadtnak” és „olyan lehangolónak”. 

Az IMF szerint a világgazdaság kilátásai vérszegények, még akkor is, ha olyan gazdasági tisztviselők, mint Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, nagyobb optimizmusra próbáltak vetíteni. Emmanuel Macron francia elnök szította fel a feszültséget, amikor az IMF-ülések előestéjén visszarepült Kínából, és felszólította Európát, hogy álljon ellen annak, hogy „Amerika követőivé” váljon, miközben az Egyesült Államok kihívást jelent Pekingnek.

Az IMF kézzelfogható költségeket rótt a növekvő szakadásokra, és úgy becsüli, hogy a világ több billió dollárnyi jövőbeli gazdasági teljesítményt veszíthet ha versengő geopolitikai tömbökre szakad. A washingtoni helyszínen pénzügyminiszterek és más globális gazdasági tisztviselők megpróbálták elfojtani a protekcionizmusés a széttagoltság tüzét.

Még Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter is megpróbált egy kis takarítást végezni: 

„Nem látok semmiféle ellentmondást azon elhatározásunk között, hogy egyes stratégiai szektorokban függetlenebbek legyünk, és az Egyesült Államokkal való együttműködésünk között” 

Az Egyesült Királyság kancellárja, Jeremy Hunt az IMF-ülések margójára azt mondta a POLITICO-nak , hogy „az elmúlt 100 évnagy tanulsága” az volt, hogy Európa és az Egyesült Államok sikeresen megvédheti a demokráciát és a szabadságot, ha együtt állnak.Hunt óva intett a protekcionizmustól – ami azt jelenti, hogy a világ visszatér a sötét középkorba –, és azt mondta, nem akar „támogatási versenybe” keveredni az Egyesült Államokkal, amikor a zöld iparágakról van szó.Chrystia Freeland, a kanadai miniszterelnök-helyettes „a szabad kereskedelem és az alacsony társasági adók neoliberális képletére” tett egy pillantást. De továbbra is figyelmeztetett, hogy „nagy és történelmi hiba lenne a globális kereskedelmi rendszerrel kapcsolatos visszaélésekre az autarkia elfogadásával reagálni”.

"Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a kereskedelmi integráció segített a világnak a szegénység jelentős csökkentésében [és] az életszínvonal javításában"

 – mondta Ngozi Okonjo-Iweala, a Kereskedelmi Világszervezet főigazgatója. „Tudjuk, hogy nem tett meg mindent, hogy vannak gondjai, és hogy néhány ember lemaradt. De ezt meg kell javítanunk, és nem dobjuk el a rendszert.”Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke az Egyesült Államok és az EU közötti nagyobb összehangolásra szólított fel , ahelyett, hogy Macron példáját követné.

„Az Ukrajnával kapcsolatos figyelemre méltó koordinációnkat meg lehet és kell más területeken is megismételni” 

– mondta. „A politikánkat és a gazdasági terveinket közelíteni kell egymáshoz, nem pedig eltérni egymástól. Ha így teszünk, az növeli gazdasági erőnket.” Forrás