Header Ads Widget

Veszély! A mesterséges intelligencia támadja az emberiséget – lopakodó hatalomátvétel. Hamarosan vége lesz az emberi civilizációnak?


"Egy dologban minden előrejelző egyetért: a következő néhány évtizedben semmi sem fenyegeti annyira az emberiséget, mint az intelligens gépek és szoftverek, amelyek alkotóik ellen fordulnak." Forrás

Hamarosan vége lesz az emberi civilizációnak? Röviddel 2018-as halála előtt Stephen Hawkins asztrofizikus már megjósolta: "Amint a mesterséges intelligencia teljesen kifejlődik, az az emberiség végét jelentheti." Írta: Sven Eggers


Női mesterséges intelligencia által irányított híradósok

Az óra ketyeg. A híripar forradalmi változásaként az odishai székhelyű OTV magántévécsatorna vasárnap bemutatta az első mesterséges intelligencia (AI) által létrehozott női híradós műsorvezetőt, Lisa néven. Sana, Lisa, Aparajita és Fatma női mesterséges intelligencia vezérelt híradósok, akik a dél-ázsiai televíziózásban nagy feltűnést keltenek. Figyelemre méltó nyelvtudással rendelkeznek, fáradhatatlanul és minimális erőfeszítéssel tárgyalják a témák széles skáláját, és átformálhatják a televíziózás jövőjét.

A hagyományos kézzel szőtt száriba öltözött Lisa, aki több nyelven beszél, arra lett programozva, hogy a televíziós hálózaton és a digitális platformon keresztül odia és angol nyelven közvetítsen híreket. Ezeket az AI chatbotokat az indiai társadalomban uralkodó szépségsztereotípiák alapján fejlesztették ki, és karcsú, világos bőrű megjelenés jellemzi őket.

Azzal, hogy éjjel-nappal képesek különböző nyelveken üzeneteket közvetíteni, erős versenyzőt jelentenek egy olyan országban, ahol 1,4 milliárd ember él, és 22 hivatalos nyelv van. Bangladesben és Pakisztánban is megjelentek hasonló mesterséges intelligenciával rendelkező műsorvezetők, akik több nyelven közvetítenek híreket.

A Lisa a közösségi médiában nagy számú követőre tett szert azáltal, hogy interakcióba lépett az internetfelhasználókkal, és szimulálta a hírközlésben való részvételüket. A mesterséges intelligencia-híradósok irányzata a kínai Qiu Hao nyomdokain halad, aki az első mesterséges intelligencia-híradós volt, akit 2018-ban fejlesztettek ki.

A mesterséges intelligencia híradósításban betöltött szerepéről megoszlanak a vélemények, egyesek szerint hiányzik belőle az emberi kreativitás. Az AI jelenléte a médiaiparban azonban tovább növekszik. Aparajita például a bangladesi Canal 24 új arca lett. Pakisztánban bemutatkozott Fatma, a GNN csatorna új műsorvezetője, aki folyamatosan különböző témákról olvas fel, miközben hidzsábot visel. A legújabb fejlemények közé tartozik az AI Talk program elindítása, amelyben a csatorna igazgatója interakcióba lép saját maga mesterséges intelligenciával készült másolatával. Sok iparági bennfentes úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia által vezérelt innovációk ösztönözni fogják az új technológiák felfedezését, és potenciálisan forradalmasítani fogják a médiavilágot. Forrás