Header Ads Widget

Anthony Fauci: Aggódom, hogy az emberek nem fogják betartani az ajánlásokat - azt javasolja, hogy az emberek viseljenek maszkot.



Anthony Fauci, a Fehér Ház korábbi orvosi főtanácsadója szombaton megvédte a maszkviselést a COVID-esetek országszerte történő növekedése közepette, mondván, reméli, hogy az emberek hallgatnak az egészségügyi tisztviselők tanácsaira.

A CNN-nek adott interjújában Fauci azt mondta, aggódik, hogy az amerikaiak nem hallgatnak a Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ (CDC) ajánlásaira - még akkor sem, ha a maszkviselés ismét szükségessé válik.

"Aggódom, hogy az emberek nem fogják betartani az ajánlásokat" – mondta. "Remélem, hogy ha eljutunk arra a pontra, hogy az esetek száma ilyen mértékű, és az olyan szervezetek, mint a CDC ajánlja - a CDC nem ír elő semmit - azt javasolja, hogy az emberek viseljenek maszkot, remélem, hogy az emberek betartják ezt az ajánlást, és figyelembe veszik a magukat és családjukat érintő kockázatokat."

Néhány vállalat már elkezdte újra maszkviselésre kérni az alkalmazottakat, ami aggodalmat kelt, hogy hamarosan ismét szükség lehet nemzeti ajánlásokra.

Fauci, aki a Trump- és Biden-adminisztráció alatt az Egyesült Államokban a COVID-válasz arcaként szolgált, azt mondta, hogy egy év eleji tanulmány, amely azt állítja, hogy a maszkolás hatástalan, valójában félrevezető.

"Amikor a járvány egészére gyakorolt hatásról beszélünk, az adatok kevésbé erősek" - mondta Fauci, aki tavaly nyugdíjba vonult vezető egészségügyi posztjáról. "De amikor arról beszélünk, hogy valaki egyéni alapon védi magát... Nem kétséges, hogy sok tanulmány azt mutatja, hogy előnye van [a maszkoknak]."

A Cochrane elismert brit adatbázis tanulmánya azt állítja, hogy a maszkolás "valószínűleg alig vagy egyáltalán nem változtat". Idén tavasszal terjedt el a maszkellenes és COVID-szkeptikus közösségekben, de a tényellenőrzők félrevezetőnek nevezték.