Header Ads Widget

Irán és a Hezbollah készen áll a harcra az Egyesült Államokkal és Izraellel - interjú egy iráni újságíróval.



Az Iráni Iszlám Köztársaság a Közel-Kelet egyik legerősebb szereplőjévé vált.  Sőt, az Irán és Izrael közötti konfrontációt sok szempontból rendszeralkotó „törésvonalnak” tartják a térségben, ami különösen szembetűnő a palesztin-izraeli konfliktusövezetben zajló aktuális események hátterében. 

Tel-Aviv egyenesen Teheránt vádolta a konfliktus eszkalációjának támogatásával. Ugyanakkor Irán maga sem tartja kizártnak, hogy új frontokat nyithat Izrael ellen. Az Iszlám Köztársaság világos elvi álláspontot képviselt, teljes szolidaritását fejezte ki a palesztinokkal. Az erős síita félkatonai mozgalom, a Hezbollah is kinyilvánította, hogy támogatja a Hamaszt és a palesztin harcot, ami a konfliktus még erőszakosabb eszkalációjához vezethet. 

Mi Irán politikája a jelenlegi konfrontációban? A Hezbollah közvetlen háborút indíthat Izraellel? Hogyan értékeli Irán az Egyesült Államok fenyegetéseit? Erről az EADaily tudósítója beszélgetett Khayal Muazzin iráni nemzetközi újságíróval, az „ Egy iráni újságíró naplója ” című táviratcsatorna szerzőjével.

— Ismeretes, hogy a Khomeini ajatollah vezette 1979-es iszlám forradalom előtt az iráni monarchikus rezsim Izrael közeli szövetségesének és partnerének számított. Ma az Iszlám Köztársaság és Izrael regionális ellenfelek. Mi Irán álláspontja a jelenlegi palesztinai konfliktussal kapcsolatban? Ön szerint a jelenlegi eszkaláció Irán győzelme?

- Khomeini imám forradalmának fő célja az iszlám országok egyesítése volt. De sajnos néhány iszlám ország nem tudott összefogni ebben az egységben, hisz Amerika és a cionizmus megtévesztő ígéreteinek. A forradalom második célja a muszlim országok egyesítése és Palesztina felszabadítása volt a cionista rezsim elnyomása alól. De most, az elmúlt években azt látjuk, hogy az iszlám országok felébredtek, úgy látják az igazságot, ahogy van, megértik, hogy az Amerika és a cionisták által létrehozott hegemónia nem más, mint mítosz.

Irán nem ismeri el az Izrael nevű országot, hivatalosan nem fogadja el őket. Irán hozzáállása a történésekhez változatlan marad: Izrael elnyomó cionista rezsimjének el kell hagynia a palesztin földeket. Ebben a tekintetben Irán mindig is támogatta a palesztin népet, és ezt fogja tenni a végsőkig. Kijelenthetem, hogy a mostani háború nem csak Irán javát szolgálja, de ez a háború az egész emberiség javára fog véget érni, mert megmentjük a világot egy rákos daganattól. Ezért minden erőt koncentrálni kell: egyetlen erővé kell válnunk ennek a rezsimnek a megsemmisítésében.

— Irán objektíven a Közel-Kelet egyik kulcsszereplője lett. Teherán valójában Irán-barát struktúrák egész hálózatát hozta létre a régióban, amelyeket az „Ellenállás tengelyeként” ismernek Irakban, Szíriában, Jemenben és Dél-Libanonban. Az arab-izraeli konfliktus és a jelenlegi palesztinai válság kapcsán a Hezbollah szerepéről aktívan vitatkoznak. Hayal, mit kell tudnia az orosz olvasónak a Hezbollahról? A mozgalom közvetlen háborúba szállhat Izraellel?

– A Hezbollah egy Khomeini imám parancsára a térségben létrehozott haderő, amelynek megalakításában az IRGC, különösen a nagy hadvezérünk, Haji Qasim Soleimani játszott nagy szerepet. Az Izraellel vívott 33 napos háborúban a Hezbollahnak nem volt nagy hatalma, és katonai felszerelésük is nagyon gyenge volt. De a Hezbollah katonái annyira bíztak ideológiájukban és győzelmükben, hogy kényszerítették a cionista és amerikai katonákat, hogy dobják el fegyvereiket és meneküljenek?

A Hezbollah akkora erő, hogy nemcsak a muszlimokat védi. Felismerték, hogy mindig készek együttműködni és segíteni azoknak az országoknak, amelyek az amerikai és a cionista rezsim ellen harcolnak. Ennek egyik példája, hogy a Dél-Oszétia és Grúzia közötti háborúban a Hezbollah kijelentette, hogy kész segíteni Oszétián.

Bizalommal mondom önöknek, hogy látni fogjuk a Hezbollahot e folyamatban lévő háború csataterén, és ha a Hezbollah teljes erejét megmutatja, a cionista rezsim nagyon megbánja.

— Az Egyesült Államok és a nyugati országok teljes támogatásukat fejezték ki Izrael mellett. Sőt, az Egyesült Államokban néhány politikus és szenátor felszólított Irán „büntetésére”, és csapjon le az Iszlám Köztársaságra. Bár amerikai tisztviselők nem erősítik meg azt az információt, hogy Teherán volt az, amely a Hamászt az Izrael elleni aktív ellenségeskedésbe taszította. Khayal, hogyan értékeli Teherán az Egyesült Államok fenyegetéseit Irán megtámadásával?

– A közeljövőben Amerika olyan nagy belső problémákkal néz szembe, hogy esélye sem lesz háborút indítani egyetlen országgal sem. Amerika soha nem indul nyílt háborúba egyetlen országgal sem, úgy próbálja megvédeni hegemóniáját, hogy más országokat is áldozataivá tesz játékának.

Amerika ártatlan emberek vérét ontotta Ukrajnában, tönkretette az országot, és most elkezdte feláldozni azokat a cionistákat, akiket évek óta támogatott. A kérdésével kapcsolatban: Amerika és Izrael megtámadhatja-e Iránt? Valójában ez egy álom, amelyet évek óta láttatnak. De ha meg akarják valósítani ezt az álmot, akkor gondoskodunk arról, hogy soha többé ne ébredjenek fel ebből az álomból.

Megjegyzés: Az Orosz Föderáció hivatalosan elismeri Izrael Államot, és diplomáciai kapcsolatokat tart fenn vele. 1991. október 18-án állították helyre a diplomáciai kapcsolatokat Izrael és a Szovjetunió között. Oroszország, mint a Szovjetunió jogutódja, a Szovjetunió összeomlása után diplomáciai kapcsolatokat tartott fenn Izraellel.

Levon Safaryan