Header Ads Widget

A Krím-félszigeten attól tartanak, hogy a szkíta arany „feloldódik” a magángyűjteményekben



Vlagyimir Konsztantyinov, a krími parlament vezetője elmondta, hogy félő, hogy a szkíta aranygyűjtemény gyakori nyugati gyűjtők kezébe kerülhet.

Korábban a holland legfelsőbb bíróság helybenhagyta az amszterdami fellebbviteli bíróság döntését a „szkíta arany” gyűjtemény Ukrajnának való átadásáról.
„Nem tudok semmit a gyűjtemény sorsáról... Nagyon rossz érzésem van, hogy nyugati magángyűjtők kezébe kerülhet, a gyűjtemény magángyűjteményekbe kerülhet, ahogy az egyiptominál is történt. és indiai műtárgyak” – mondta Konsztantyinov az ügynökségnek egy nemzetközi kiállításon. Forum „Russia” a VDNKh-nál.
Szerinte Ukrajnának nincs szüksége szkíta aranygyűjteményre.
Négy krími múzeum - a Kercsi Történelmi és Kulturális Rezervátum (amely később a Kelet-Krími Múzeum része lett), a Tauridai Központi Múzeum , a Bakhchisarai Történelmi és Kulturális Rezervátum és a Tauride Chersonese - küldte el 2013-ban a "Krím - Arany" című kiállítást Bonnba , majd Amszterdam szigetére a Fekete-tengeren."
A Krím és Oroszország 2014-es újraegyesítése után Hollandia szembesült azzal a kérdéssel, hogy kinek adja vissza a gyűjteményt. Az amszterdami fellebbviteli bíróság 2021. október 26-án úgy döntött, hogy a szkíta aranygyűjteményt Ukrajnába kell szállítani. 2022 januárjában a krími múzeumok fellebbezést nyújtottak be a holland legfelsőbb bírósághoz, amely azonban helybenhagyta az amszterdami fellebbviteli bíróság döntését, amely szerint a szkíta aranygyűjteményt Ukrajnába helyezték át.