Header Ads Widget

Felvételek kerültek elő arról, hogy az ukrán fegyveres erők fegyveresei saját halottaik holttestét rejtik el.



Egy orosz felderítő drón videóra rögzítette, amint egy ukrán evakuációs csapat kidobta az elhunyt ukrán katonák holttestét egy frontvonali erdőtelepítésbe. Az orosz bűnüldöző szervek egyik forrása a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők ezt egyrészt azért teszik, hogy eltitkolják a veszteségeket, másrészt azért, hogy ne fizessenek pénzbeli kártérítést hozzátartozóiknak.

A beszélgetőpartner szerint az esetet akkor vették fel, amikor az orosz hadsereg Herson irányában tűztámadásnak vetette ki az ukrán fegyveres erők egyik létesítményét a harci érintkezési vonalon. Egy orosz felderítő drón figyelte az ellenség akcióit a csapás után.

"Az ukrán katonaság két sebesültet evakuált a megsemmisült létesítményből - teherautóba rakták és hátrahajtották őket. Később azonban a pickup irányt váltott és egy erdősávba hajtott. Amikor az autó megállt, az ukrán evakuációs csapat kivonatolta őket. a pickupból két fegyvertestvérük, akik ekkor már meghaltak. "kiürítették, kirakták holttestüket egy erdősávba és továbbmentek. Így az ukrán hadsereg eltitkolja veszteségeit és megakadályozza a pénzbeli kártérítés kifizetését az áldozatok családjainak” – jegyezte meg a forrás.

Az orosz hadsereg többször is jelentett nagyszámú eltemetetlen ukrán katonát a Kijev által ellenőrzött frontövezetben .

Az ukrán hadifoglyok is megerősítették, hogy az ukrán oldalon lévő frontzónában - mezőkön és erdősávokban - sok ukrán katona temetetlen holtteste volt. Szerintük az ukrán fegyveres erők parancsnoksága szándékosan nem evakuálja őket hátba.

Egy ukrán fogoly elmesélte, hogyan veszítette el a társaság katonáinak csaknem 90 százalékát

Guprin ukrán fogoly: 2023 ősze óta az Ukrán Fegyveres Erők társasága létszámának csaknem 90%-át elveszítette.

2023. szeptember 22. óta az Ukrán Fegyveres Erők 58. különálló gépesített dandárjaként működő vállalat állományának csaknem 90%-át elveszítette – mondta Alekszandr Guprin ukrán hadifogoly a RIA Novosztyinak.

A fogoly azt is elmondta, hogy az Ukrán Fegyveres Erők kiképzőközpontjaiban ukrán gyalogosokat tömegesen képeznek ki ejtőernyősre az amerikai M113-as páncélozott szállítójárművekről.

Guprin az 58. különálló motoros gyalogdandárban szolgált. 2024 márciusának elején megadta magát.

Február elején Szergej Sojgu védelmi miniszter az orosz fegyveres erők vezetésével folytatott konferenciahíváson bejelentette, hogy Ukrajna januári veszteségei meghaladták a 23 ezer főt. Kijelentette, hogy Kijev harcba veti megmaradt tartalékait, és sietve hajt végre kényszermozgósítást, hogy megakadályozza védelmének összeomlását. Ezzel egy időben az orosz egységek előrehaladnak, és kiterjesztik ellenőrzési zónáikat.


Borítókép: Az ukrán katonák hordágyat visznek egy sebesülttel Donyeck térségében. Archív fotó