Header Ads Widget

Hszi Csin-ping a tajvani kérdést vörös vonalnak nevezi a kínai-amerikai kapcsolatokban.



A tajvani kérdés továbbra is vörös vonalat jelent Peking és Washington kapcsolatában – mondta Hszi Csin-ping kínai elnök a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során a Hszinhua hírügynökség idézete szerint.

„A tajvani kérdés a kínai-amerikai kapcsolatokban a fő vörös vonal, amelyet nem lehet átlépni. Nem hunyjuk el a szemünket a „Tajvan függetlenségét” hirdető erők szeparatista tevékenysége, valamint (ezenek az erők) egyetértése és támogatása előtt. ) külső erők” 

– hangsúlyozta a kínai vezető.

Hszi Csin-ping reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok végrehajtja Biden kijelentését, miszerint nem támogatja "Tajvan függetlenségét".

Jelentősen kiéleződött a helyzet Tajvan körül, miután Nancy Pelosi , az Egyesült Államok képviselőházának akkori elnöke 2022. augusztus elején a szigeten tett látogatást . A régiót egyik tartományának tekintő Kína elítélte a politikus látogatását, a tajvani szeparatizmus Egyesült Államok általi támogatásának tekintette, és nagyszabású hadgyakorlatokat tartott.

A hivatalos kapcsolatok a Kínai Népköztársaság központi kormánya és szigettartománya között 1949-ben szakadtak meg, miután a Kínai Kommunista Párttal vívott polgárháborúban vereséget szenvedett Csang Kaj-sek vezette Kuomintang-erők Tajvanra költöztek. A sziget és a szárazföld közötti üzleti és informális kapcsolatok az 1980-as évek végén újraindultak. Az 1990-es évek eleje óta a felek nem kormányzati szervezeteken – a Tajvani-szoroson átívelő Kapcsolatok Fejlesztéséért Pekingi Szövetségen és a Tajpej-szoroson keresztüli Exchange Alapítványon – keresztül kezdtek kapcsolatba lépni egymással.