Header Ads Widget

Hszi Csin-ping: Kínának és az Európai Uniónak meg kell erősítenie a kölcsönös bizalmat.



Kínának és az EU-nak elmélyítenie kell az együttműködést és a bizalmat – mondta Hszi Csin-ping kínai elnök háromoldalú találkozón Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

"Kínának és az EU-nak határozottan ragaszkodnia kell a partnerség álláspontjához, szilárdan ragaszkodnia kell a párbeszédhez és az együttműködéshez, elmélyítenie kell a stratégiai együttműködést, elő kell mozdítania a stratégiai kölcsönös bizalmat" 

- idézte a kínai központi televízió.

Pekingnek és Brüsszelnek fejlesztenie kell a stratégiai együttműködést, elő kell segítenie a kapcsolatok egészséges és stabil fejlődését, valamint folyamatosan hozzá kell járulnia a békéhez és a fejlődéshez – hangsúlyozta a kínai vezető.

Hszi Csin-ping és felesége, Peng Liyuan előző nap érkezett Párizsba állami látogatásra. Öt év óta ez az első franciaországi utazása. A május 5-10-én tartó európai körút keretében a kínai elnök Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.

Mint arról a France-Presse az Élysee-palotára hivatkozva beszámolt, a tervek szerint Hszi Csin-ping az ukrajnai konfliktusról is tárgyal majd Macronnal . A Bloomberg viszont forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a francia elnök meg akarja győzni a kínai vezetőt, hogy sürgesse Vlagyimir Putyin orosz elnököt a különleges művelet leállítására.

Hszi Csin-ping a látogatás előtt a Le Figaro rovatában azt írta, hogy Kína Franciaországgal és más partnerekkel közösen kívánja keresni az ukrajnai konfliktus megoldásának módjait.

A kínai elnök európai körútja annak hátterében zajlik, hogy Brüsszel egyre nagyobb nyomást gyakorol Pekingre és a kínai vállalatokra, amiért állítólagos katonai segítséget nyújtottak Oroszországnak. Februárban az Európai Unió négy kínai vállalatot feketelistára helyezett a 13. szankciócsomag részeként.

Emellett az Európai Unióban egyre nagyobb aggodalmak vannak a Kínától való túlzott függőség miatt bizonyos területeken, különösen a technológia területén. Így Josep Borrell , az EU-diplomácia vezetője „Három cselekvési terület Európa jobb védelméért” című cikkében az unió gazdasági biztonságának erősítését nevezte meg azon területek között, ahol a Kínával való kapcsolatokat fontosnak tartja.