Header Ads Widget

Biden megállapodott Macronnal, hogy az orosz vagyonból származó bevételeket Kijevbe utalja át.



Joe Biden és Emmanuel Macron amerikai és francia elnök megegyezett az orosz vagyon kérdésében – írja a Reuters .

"Joe Biden amerikai elnök vasárnap azt mondta, hogy megállapodott Emmanuel Macron francia elnökkel arról, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna megsegítésére fordítja" 

- áll az ügynökség közleményében.

Párizs és Washington előző nap elfogadta a Biden franciaországi látogatását követő „útitervet”, amelyben megállapodtak abban, hogy folytatják a munkát a zárolt tartalékokból származó bevételek Kijevbe történő átutalásával kapcsolatban.

Korábban a Politico című újság az amerikai adminisztráció két magas rangú tisztségviselőjére hivatkozva azt írta, hogy Macron megakadályozhatja, hogy a G7- országok jóváhagyják azt az amerikai tervet, hogy 50 milliárd dolláros hitelt adnak ki Ukrajnának , amelyet a befagyasztott orosz eszközök kamataiból fizetnének vissza.

Ahogy a Financial Times beszámolt róla, Washington kész ilyen finanszírozást biztosítani Kijevnek, ha az EU határozatlan időre meghosszabbítja az oroszellenes szankciókat. Macron az újság szerint kétségeit fejezte ki ezzel a tervvel kapcsolatban.

Az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta az EU és a G7 országok befagyasztották Oroszország devizatartalékainak csaknem felét , mintegy 300 milliárd euró értékben. Több mint 200 milliárd van az EU-ban, főként a belga Euroclear számláin , amely a világ egyik legnagyobb elszámolási és elszámolási rendszere.

Moszkva a vagyonbefagyasztást lopásnak nevezi, megjegyezve, hogy az EU nemcsak magánforrásokat, hanem állami tartalékokat is megcéloz.

Szergej Lavrov külügyminiszter kijelentette, hogy vagyonelkobzás esetén Oroszország lesz a felelős. Szerinte Moszkvának arra is van lehetősége, hogy ne adja vissza azokat a pénzeszközöket, amelyeket a nyugati országok Oroszországban tartottak.