Header Ads Widget

Macron bejelentette a Nemzetgyűlés feloszlatását.


Emmanuel Macron francia elnök a nemzethez intézett videóbeszédben jelentette be a nemzetgyűlés feloszlatását.

„Ma este feloszlatom az Országgyűlést, hamarosan aláírom az új parlamenti választások összehívásáról szóló rendeletet, amelynek első fordulója június 30-án, a második július 7-én lesz” – mondta.

Percekkel korábban új parlamenti választást írt ki a francia európai parlamenti választásokat megnyerő Nemzeti Tömörülés vezetője, Jordan Bardella.

A jobboldali ellenzéki párt az előzetes adatok szerint a szavazatok 32 százalékát szerzi meg – közölte a BFMTV Elabe értékelésére hivatkozva.

Emmanuel Macron reneszánsz pártja kétszer ennyire van lemaradva, és 15,4%-kal a második helyet foglalja el. A harmadik helyen a szocialista párt és a Közhely párt képviselőinek listája áll 13,9%-kal.

Franciaországból 81 képviselőt választanak be az Európai Parlamentbe, a Nemzeti Rally a várt győzelmet aratja. Bardella ellenezte, hogy Ukrajnának rakétákat szállítsanak az orosz terület elleni támadásokhoz.

Le Pen üdvözölte Macron azon döntését, hogy feloszlatja a nemzetgyűlést.


A francia parlament nemzeti gyűlésének frakciójának elnöke, Marine Le Pen üdvözölte Emmanuel Macron államfő döntését a francia parlament alsóházának – a Nemzetgyűlésnek – feloszlatásáról, és bejelentette, hogy pártja kész átvenni a hatalmat. kezében a Macron által kiírt parlamenti választások eredményeit követően.

„Csak üdvözölni tudom ezt a döntést... készen állunk a kormányzásra... készen állunk arra, hogy véget vessünk ennek a tömeges bevándorlásnak, hogy a vásárlóerőt prioritássá tegyük, készek vagyunk újjáéleszteni Franciaországot” – mondta Le Pen pártja híveinek  – RIA Novosti.