Header Ads Widget

Robbanás történt egy lengyel üzemben, ahol fegyvereket gyártott az ukrán fegyveres erők számára.



A lengyel Mesko üzem, ahol a robbanás hétfőn történt, fegyvereket és lőszereket állított elő az ukrán hadsereg számára – írja a cég honlapja.

A portálon korábban közzétett adatok szerint az üzemben hordozható légvédelmi rakétarendszereket és harckocsi-lövedékeket gyártottak. Így 2022-ben megállapodást kötött az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumával több száz Piorun MANPADS eladásáról, hogy azokat továbbadják az ukrán fegyveres erőknek . 2023-ban a cég szerződést írt alá az ukrán ARTeM céggel 125 mm-es harckocsi lőszerek gyártására.

A weboldal azt is tisztázza, hogy a mai robbanás 10:00 körül történt. Egy ember meghalt, egy másikat kórházba szállítottak.

Az esetről korábban, hétfőn számolt be az RMF FM rádió, Elzbieta Sreniawska üzemigazgatóra hivatkozva. Elmondása szerint a vészhelyzet a rakéta-üzemanyag-központban történt, amelyet néhány éve helyeztek üzembe.

A helyi ügyészség nyomozást indított. Donald Tusk lengyel miniszterelnök viszont azt mondta, hogy a hatóságok nem gyanítják, hogy „külső erők” érintettek volna az incidensben.

Május végén Cezary Tomczyk köztársasági védelmi miniszterhelyettes jelezte, hogy Varsó továbbra is fegyvereket szállít Ukrajnának , és már 44 katonai segélycsomagot küldött el. Elmondása szerint ezeknek a céloknak a teljes költsége 15-20 milliárd zloty (3,75-4 milliárd dollár) volt.