Header Ads Widget

Oroszország és Irán egyesítette a Mir és a Shetab fizetési rendszereket



Gyakorlati szintet ért el az iráni és oroszországi „Shetab” és „Mir” fizetési rendszerek egyesítésére irányuló projekt – mondta Mohammad Farzin, az Iszlám Köztársaság Központi Bankjának vezetője a Tasnim ügynökség idézete szerint.

"A két ország szakértői delegációinak kétoldalú találkozóján, az orosz Mir fizetési rendszer és az iráni SHETAB rendszer összekapcsolásának követelményeinek véglegesítésével együtt a projekt gyakorlati szintet ért el" 

- mondta.

Farzin szerint augusztus végén lehet majd használni a Mir kártyákat Iránban. Az iszlám köztársaság polgárai viszont rubelt fogadhatnak majd az orosz bankautomatákból Shetab rendszerkártyákkal – tette hozzá.

Emellett a jegybank vezetője bejelentette, hogy valutaszerződést köt Moszkvával a nemzeti valuták likviditásának biztosítása érdekében. A bankrendszer és az üzletemberek hamarosan megkapják a szükséges utasításokat az iráni valuta- és aranytőzsdei központ offshore riálokkal történő tranzakcióinak platformjának elindítása után.

A két ország fizetési rendszerének egyesítésének igénye még 2018-ban merült fel, amikor Teheránt leválasztották a SWIFT nemzetközi átutalási rendszerről. 2022 júniusában pedig, az ukrajnai helyzet miatt , számos orosz bankra, köztük a Sberbankra és a VTB-re nem kellett alkalmazni .

2022 májusában Moszkva és Teherán megállapodott a nemzeti valutában történő kölcsönös elszámolásra való átállásról. 2023. január végén a két ország jegybankjának képviselői megállapodást írtak alá a pénzügyi és banki műveletek egyszerűsítéséről. Farzin ezután elmondta, hogy az oroszországi központi bank pénzügyi üzenetküldő rendszere egyesült az iráni központi bank SEPAM-mel (System for Electronic Payments Messaging).