Header Ads Widget

A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak - Energia-veszélyhelyzetet hirdetett a magyar kormány.



A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre a karmelita kolostorba összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kabinetvezetői értekezletet azért tartják, mert energia-veszélyhelyzet van Európában: az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi–téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban.

Hétpontos terv: energia-veszélyhelyzetet hirdetett a magyar kormány

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője közölte, Európában rendkívül nehéz az energiahelyzet. Energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány – jelentette be. Az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára több mint hatszorosára nőtt, ezért hét pontból álló terv lép életbe az energiaveszélyhelyzet értelmében – mondta a miniszter.

Nagy valószínűséggel Európában nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonban – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely.

A magyar kormány hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, mely augusztustól lép életbe

– jelentette be a miniszter.  Hangsúlyozta: cél, hogy felkészüljünk az előttünk álló energiaválságra. A legfontosabb cél, hogy meg tudjuk védeni a rezsicsökkentést.

A hét pont a következő:

  1. Magyarország 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárdra növeli a hazai gázkitermelést. 
  2. A kormány felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. 
  3. A kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és a tűzifára (a bértárolás kivétel). 
  4. A hazai szénbányászatot a lehető legnagyobb mértékben megnövelik. 
  5. A Mátrai Erőmű jelenleg nem üzemelő blokkjait minél gyorsabban újra kell indítani. 
  6. A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbításáról már korábban döntött a kormány, ezt most megerősítették. 
  7. Aki az átlag felett fogyaszt, azt arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztását. A kormány a rezsicsökkentést csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig tartja fenn. Aki ennél többet használ, az a piaci áron vehet energiát. A háztartások háromnegyedét nem érinti ez a korlátozás – ígérte Gulyás Gergely. 

FORRÁS: MTI / MAGYARNEMZET.HU / KORMANY.HU



 KAPCSOLÓDÓ CIKK 


Az USA nagy háborúra készül Oroszországgal Európában!! Abban érdekeltek, hogy ne legyen vége a háborúnak!! Részletek
Steve Hanke professzor biztos abban, hogy nem Oroszország, hanem a világ többi része szenved majd a legnagyobb kárt a nyugati szankciók miatt. Részletek 




Egy megosztással, sokat segíthetsz másoknak is!