Header Ads Widget

Az ukrajnai magyarellenes támadások ellen szólalt fel Szijjártó Péter Brüsszelben



Úgy látom, hogy hiába kezdődött új esztendő, a háborús attitűd nem változik, s ugyanaz a háborús hangulat uralkodik

 – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az EU-s külügyi tanácsülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján, amelyen a fő téma ezúttal is az ukrajnai háború volt. 

Josep Borrell EU-s kül- és biztonságpolitikai főképviselő előterjesztette, hogy a blokk újabb 500 millió eurót fordítson az Európai Békekeretből ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására, illetve 45 millió euróval járuljon hozzá az ukrán katonai kiképző misszió működéséhez – idézte fel példaként a tárcavezető.



Az Ukrajnában élő magyar nemzeti közösséggel szembeni „koncentrált és súlyos támadások” kérdését vetette fel ezt követően Szijjártó Péter, amelyek közül kiemelte és 

élesen tiltakozott az ellen, hogy hirtelen, nagy számban, minden indoklás nélkül magyar nemzetiségű iskolaigazgatókat, pedagógusokat rúgnak ki, az intézeteket pedig arra kötelezik, hogy távolítsák el a magyar nemzeti jelképeket.

„Ezek mind-mind egy súlyos, koncentrált magyarellenes támadás jelei” – figyelmeztetett. „Mindez elfogadhatatlan, ezzel szemben nemcsak nekünk, magyaroknak, hanem az Európai Uniónak is fel kell lépnie. Elfogadhatatlan, hogy ezt bárki kétoldalú kérdésként állítsa be” – tette hozzá.

Ukrajnának EU-tagjelöltként tiszteletben kell tartani a közösség szabályait, márpedig a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása közös érték és kötelezettség

– hangsúlyozta. 



Forrás: MTI