Header Ads Widget

Lázadás a WEF munkatársai között "Mr Davos" szerepe miatt - WEF: "Meg tudjuk fejteni a fejedben lévő arcokat, a bankszámlád PIN-kódját".



Klaus Schwab - aki több mint fél évszázada "Mr Davos" - jövője az idei találkozón is beszédtéma lett, miután a Világgazdasági Fórum munkatársai élesen bírálták elnöküket és az utódlási stratégia hiányát.

A WEF jelenlegi és volt munkatársai a Guardiannek nyilatkozva azt mondták, hogy a 82 éves Schwab saját magának való, és olyan "senkikkel" vette körül magát, akik alkalmatlanok arra, hogy az 1970-es évek elején alapított szervezetet vezessék.

"Klaus 52 éve áll a WEF élén. Amikor ő [1938-ban] született, a világ 195 országából 122 még nem is létezett. Senkinek sem tartozik elszámolással sem a szervezeten belül, sem azon kívül" - mondta a csoport.

"Mi a WEF jelenlegi és korábbi munkatársainak egy csoportja vagyunk. Szeretnénk kivenni a részünket a szervezet világban betöltött szerepéről szóló vita ösztönzésével.

A csoport közölte, hogy névtelen kíván maradni. "Habozunk, hogy jelentkezzünk, mert Klausnak nagyon jó kapcsolatai vannak, és nagyon megnehezítheti az életünket, még akkor is, ha elhagyjuk a WEF-et.

A Schwab jövőjével kapcsolatos találgatások a héten felerősödtek, miután a Politico online kiadvány cikke arról számolt be, hogy a WEF stratégiai partnerei - azok a vállalatok, amelyek évente 390 millió dollárral támogatják a WEF-et - elégedetlenek az utódlási stratégia hiányával. A WEF alkalmazottainak csoportja elmondta, hogy kritikájukat a LinkedIn közösségi médiaplatformon tették közzé, de azt a WEF kérésére eltávolították, amit a szervezet tagad.

A Guardianhoz kiszivárgott hozzászólásokban ez áll: "A WEF-nek nincs jövője Klaus után, nemcsak azért, mert nincs egyértelmű utód, hanem azért is, mert az igazgatótanács olyan viperafészek, hogy a vezetők egymás torkának fognak esni, amint az öreg lemond." A Guardian szerint "a WEF-nek nincs jövője Klaus után.

A WEF szóvivője elmondta: "A kuratórium dönt minden jövőbeli intézményi vezetői kinevezésről. A Fórum erős intézményi irányítási struktúrával rendelkezik, amely biztosítja, hogy továbbra is teljes mértékben teljesíteni tudja küldetését."

Tony Blair volt brit miniszterelnök az egyik vezető nemzetközi személyiség, aki a poszthoz kapcsolódik.

A WEF egykori és jelenlegi munkatársaiból álló csoport megkérdőjelezte, hogy a szervezet működhet-e Schwab nélkül.

"A legtöbb szervezetben a vezetés következő generációja halványan látható a felsőbb vezetési szinteken, de a WEF-nél Klaus olyan senkiháziakkal vette körül magát a csúcson, hogy nehéz elképzelni, hogy bármelyiküket is komolyan vehetné bárki a szervezeten belül vagy kívül.

"Klaus ugyanazok alapján választja ki vezetőit, mint Putyin a képviselőket az Állami Dumába: Hűség, ravaszság, szexepil. A csúcson dolgozó emberek minősége tükrözi, hogy milyen emberek dolgoznak a szervezet többi részében."

Az egyik brit cég vezetője egyetértett azzal, hogy úgy tűnik, Schwab utódja nem látszik a láthatáron. "Az a benyomásom, hogy csizmában fog meghalni" - mondta a menedzser.

Egy másik, régóta Davosban tartózkodó résztvevő meglepődését fejezte ki, hogy Schwab hagyta a jövőjével kapcsolatos spekulációkat. "Ha őszinte akarok lenni, úgy gondolom, hogy ez egy kicsit tiszteletlen [tekintettel mindarra, amit tett], de tudnia kellett volna, hogy ez fog történni, és lépéseket kellett volna tennie, hogy megelőzze. A Világgazdasági Fórum svájci alapítvány, és nincsenek részvényesei. Forrás


WEF: "Meg tudjuk fejteni a fejedben lévő arcokat, a bankszámlád PIN-kódját".

A Világgazdasági Fórum (WEF) előadása szerint a mesterséges intelligenciának és a testek internetének (IoB) köszönhetően az emberi agy dekódolása már javában zajlik.

Öt évvel azután, hogy Yuval Noah Harari a WEF-en azt mondta, hogy az emberek meghekkelhetők, a szervezetek pedig algoritmusok, Harari megállapításai mostanra teljes mértékben megvalósultak.

A WEF 2023-as éves találkozója "Készen állunk az agyi átláthatóságra?" címmel csütörtökön egy rövid videóval kezdődött, amely egy disztópikus forgatókönyvet mutat be, amelyben a munkavállalók agyhullámait nemcsak a munkahelyi teljesítményük meghatározására dekódolják, hanem annak megállapítására is, hogy részt vettek-e illegális tevékenységekben.

A videóban szereplő forgatókönyv kitalált, de a technológia már létezik.


https://vk.com/video644727407_456240214


"Felismerjük és dekódoljuk a fejedben látott arcokat, egyszerű formákat, számokat, a bankszámlád PIN-kódját" - Nita Farahany, Világgazdasági Fórum, 2023.

"A mesterséges intelligencia olyan előrelépéseket tett lehetővé az agyi tevékenység dekódolásában, amelyeket korábban nem is gondoltunk volna." - Nita Farahany, Világgazdasági Fórum, 2023

A videó csak egyet mutat be a sok disztópikus forgatókönyv közül, amelyek akkor következhetnek be, amikor az emberi agy már nem lesz autonóm.

Nita Farahany, a Duke Egyetem munkatársa csütörtökön Davosban tartott előadásában kifejtette, hogy az agyhullámok dekódolására szolgáló technológia már létezik, és jelenleg is bevezetésre kerül néhány felhasználási esetben.