Header Ads Widget

Hatályba lépnek az olajár-plafonra vonatkozó orosz megtorló intézkedések - Az olajár-plafonra adott orosz válasz 2023. február 1-jén lépett hatályba


Február 1-jén életbe lép Vlagyimir Putyin elnök rendelete a G7-ből és az Európai Unióból származó orosz olaj árplafonja elleni ellenintézkedésekről.

A RIA Novosztyi által megkérdezett elemzők megjegyezték, hogy Moszkva válasza az orosz áruk kereskedelmének nem piaci mechanizmusainak megengedhetetlenségét fogja jelezni.

Szerintük az olaj és olajtermékek árplafon alatti kivitelének tilalmáról szóló Putyin rendelet megteremti a szükséges jogszabályi alapot ahhoz, hogy az orosz olaj- és gázipari cégek ne vegyenek részt az árplafon rendszerében. A válaszintézkedések ugyanakkor nem korlátozzák az alapanyagok tényleges eladási árát, amely határérték alatt lehet, de nem a plafon, hanem a referenciafajták árváltozása miatt.

December 5-én életbe léptek a Moszkva elleni olajszankciók: az EU leállította az orosz olaj átvételét, a G7-országok, Ausztrália és az Európai Unió pedig korlátozást vezetett be rá: tilos hordónként 60 dollár feletti nyersanyagot szállítani és biztosítani. Csak tengeri szállításról beszélünk, a tilalom nem vonatkozik a vezetékes olajra. Február 5-től várhatóan ugyanezek az intézkedések lépnek életbe a kőolajtermékeknél is, de a maximális ár ebben az esetben még nem ismert.

Putyin válaszul megtiltotta az orosz olaj és olajtermékek szállítását, ha a szerződés kifejezetten vagy hallgatólagosan árplafont ír elő. Az elnöki rendelet ugyanakkor lehetőséget ad külön engedélyek kiadására. Február 1-től tilos fekete arany kivitele a mennyezeten. Az olajtermékek időpontját a kormány határozza meg. Az elnöki rendelet teljes időtartama 2023. július 1-re korlátozódik.

A Kremlben meghatározottak szerint ez az intézkedés a meglévő szerződésekre is vonatkozik, amennyiben az árplafont határoz meg. Az energiaügyi minisztérium hangsúlyozta azt is, hogy az államfői rendelet az orosz olajjal a végfelhasználóig történő minden tranzakcióra is vonatkozik, ami egyben az árlimit korlátozására menő kereskedőkkel való együttműködés megtagadását is jelenti.

A hatóságok utasították az Energiaügyi Minisztériumot, hogy a Pénzügyminisztériummal egyetértésben március 1-jéig hagyja jóvá az exportra szállított orosz olaj árának nyomon követésére vonatkozó eljárást. Ugyanakkor az orosz olajat és olajtermékeket külföldre szállító magán- és jogi személyeknek figyelemmel kell kísérniük, hogy a végső vevőre ne alkalmazzák-e a határárakat.

Emellett egy kormányrendelet szerint, ha a vámhatóság tudomást szerez az árplafon alkalmazásáról az árubevalláskor, megtiltják azok szállítását az orosz vasút és a Transznyefty csővezetékeken keresztül Oroszországból az Eurázsiai Gazdasági Unió államaiba – RIA Novosti.