Header Ads Widget

Egyre halálosabb fegyverekhez nyúlnának az ukránok


Két amerikai demokrata törvényhozó, Adam Smith és Jason Crow arról számolt be a Reuters hírügynökségnek, hogy már kazettás bombákat is kérnének Washingtontól. A hírügynökség értesülései szerint Kijev arra sürgeti a kongresszust, gyakoroljanak nyomást a Fehér Házra, hogy a Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció hozzájáruljon a fegyverek megküldéséhez, ám korántsem vehető biztosra, hogy erre sor kerül.

Kijev arra kérte Washingtont, hogy küldjön MK-20-as kazettás bombákat - amelyeket 123 ország tiltott be, de az USA, Oroszország és Ukrajna nem, mert válogatás nélkül, de pusztító hatásúak -, mert állítólag hatékonyabbak az orosz páncélozott járművek és csapatok támadásában.

Minden egyes gránát 88 szubmuníciót szór szét, ami megnehezíti a konkrét célpontokra való összpontosítást, és közismerten magas a hibaarányuk, így a bombák olyan robbanótesteket hagynak maguk után, amelyek óriási veszélyt jelentenek a civilekre.

A kérés azután érkezett, hogy számos jelentés szerint az ukrán erők PFM-1 "Petal" kazettás aknákat használtak a Donbassz régióiban a civilek elleni válogatás nélküli lövöldözés során.